Kleine wijzigingen bondsequipe WC 2

Wedstrijden

De contouren van de Nederlandse roei-equipe richting de wereldkampioenschappen van Racice in september worden steeds duidelijker zichtbaar. Hoofdcoach Eelco Meenhorst stuurt 18 boten naar de wereldbeker in Poznan van volgende week. Voor een groot deel zijn dit dezelfde boten die bij de eerste race in Belgrado aan de start kwamen.

De skiffeurs Karolien Florijn en Melvin Twellaar krijgen zoals verwacht in Polen een tweede kans zich te meten met de allerbesten. Twellaar neemt het nu onder andere op tegen de Franse olympisch kampioenen uit de dubbeltwee en de sterke Canadees Trevor Jones. Florijn kan haar snelheid toetsen aan olympische finalist Jeanine Gmelin uit Zwitserland.

Concurrentie
Sowieso is deze wereldbeker een stuk beter bezet dan in Belgrado. Naast de sterke Europese landen als Duitsland, Italië en Frankrijk zijn ook de ploegen uit Australië, Nieuw-Zeeland en Canada naar Europa gereisd. Ook zijn er aantal kleine Amerikaanse boten van hun nieuwe technisch directeur Josy Verdonkschot aanwezig. Onder andere een op papier sterke dubbeltwee met daarin hun voormalige skiffeuse Kara Kohler. Zij nemen het op tegen de snelle nieuwe Nederlandse combinatie van Laila Youssifou en Roos de Jong.

Boordvrouwen
Ymkje Clevering en Veronique Meester hebben hun scullriemen weert ingeruild voor hun oude vertrouwde boordpalen waarmee ze eerder al zo succesvol waren. Zij mogen voor hun kansen gaan in de tweezonderstuurvrouw. De snelste tweetjes uit Belgrado (Hermijntje Drenth/Tinka Offereins en Benthe Boonstra/Marloes Oldenburg) zitten nu met elkaar in een vierzonder. Samen met Clevering/Meester en De Jong/Youssifou vormen zij ook nog de acht. Het is ten koste gegaan van het Laga-duo Maartje Damen en Dieuwertje den Besten die nu enkel in de twee starten.

Vierzonders
Bij de mannen is er slechts een wijziging in de boordviertjes. De twee boten zijn nu door elkaar gehaald. De gebroeders Rienks uit de snelle boot van Servië zijn nu gekoppeld aan Ruben Knab en Sander de Graaf. Omgekeerd roeien Nelson Ritsema en Bjorn van den Ende nu met de toen snellere Mick Makker en Michiel Mantel. Ten slotte is Abe Wiersma terug in de dubbelvier en beperkt Guillaume Krommenhoek zich tot de dubbeltwee met Guus Mollee.

Lichtgewichten
Opvallend is verder de inschrijving van de lichte vrouwen dubbeltwee van Martine Veldhuis en Phaedra van der Molen. Op de site van de KNRB staan ze echter alleen voor de skiff aangemeld. De KNRB neemt geen zogeheten talentboten mee naar Polen. Voor hen is de derde wereldbeker in Luzern nog een startmogelijkheid. De equipe zal daar dit jaar niet heen gaan.

De inschrijvingen voor Poznan zijn hier te vinden.