Lucas Veldmaat skifft snel en maakt moois

Algemeen

Lucas Veldmaat… die kan wat. Ieder mens kan dat, maar wat Veldmaat kan, kunnen er niet veel. Althans: ze laten dat niet zien. Wat maakt hem zo uitzonderlijk? Hij creëert dingen. Zo staat zijn huis vol met onder andere zelfgemaakte meubels en lampen. Veldmaat bedenkt het en zet het ook nog eens in elkaar. Een voorbeeld. Hij vond een oude brandweerslang en maakte er wandversiering van. Het is meer dan dat, het is kunst.

Veldmaats brandweerslangen.

Lucas Veldmaat (31) is al zijn hele leven dingen aan het ontwerpen én maken. Zijn opleidingen sloten daarop aan. Hij doorliep de MTS, de HTS en daar bovenop rondde hij in Delft de masterstudie architectuur af.

Leuk allemaal, wat heeft dat met onze sport te maken? Veldmaat roeit ook, al meer dan de helft van zijn leven. Hij was wedstrijdroeier van Njord. En tegenwoordig is hij skiffeur bij Rijnland. We zetten er maar even bij dat die vereniging in Leidschendam is gevestigd, want dat weer niet iedereen. Veldmaat is behoorlijk snel. Zo werd hij al tweede bij de Skiffhead en won hij bij de ZRB het gevorderdenveld.

En samen met zijn verenigingsgenoot Pascal van den Ouden gaat hij zijn mooie vereniging Rijnland nog een beetje mooier maken. Van den Ouden maakt met behulp van een lasapparaat het onderstel voor de nieuwe bestuurstafel. De tafelpoten doen denken aan buizenriggers. En dat is precies de bedoeling van de createurs. Veldmaat gaat nog een ovaal tafelblad met daarin het wapen van Rijnland maken. NLroei gaat het bouwproces een beetje volgen.