Tiental Nederlandse vrouwen actief bij Amerikaanse universiteitskampioenschappen

Algemeen

Afgelopen weekeinde waren in Camden (New Jersey) de jaarlijkse NCAA-kampioenschappen. Tijdens deze landelijke wedstrijd nemen alle vrouwelijke Amerikaanse topuniversiteiten het tegen elkaar op. In deze boten zaten meer dan tien Nederlandse roeisters, die allen na hun juniorentijd werden gescout door deze universiteiten.

De universiteit van Stanford was de grote winnaar van dit roeifestijn. Zowel hun eerste acht als hun tweede acht wonnen hun divisies en pakten daarmee het totaalklassement. Iris Klok (in Nederland -voormalig – lid van De Amstel en Nereus) roeide voor hen in de tweede acht. Hetzelfde gold voor Isabel van Opzeeland die in de tweede acht van Washington zat en als tweede eindigde direct achter Klok. De eerste boot van Washington pakte in de grote finale ook het zilver.

Division II
De finale van de tweede achten (Division II) had een behoorlijk Nederlands tintje, want ook bij de nummer 3, California, zaten twee Nederlanders aan boord. Dat ging om de pas eerstejaars senioren Lotta van Westreenen en Minou Bouman, die vorig jaar nog namens Willem III op het WK voor junioren acteerden. Bij de nummer 5 van Princeton zat voormalig lichtgewicht Phaedra van der Molen op de boegpositie en voor haar zat de nog piepjonge Anna Menke. Haar voormalige ploeggenoot van De Hunze, Marg van der Wal, zat met Texas in de laatste boot van de finale.

De Croo de Jongh
In de A-finale van de eerste zaten slechts twee Nederlanders. Het best presteerde daar Anne du Croo de Jongh (Beatrix en Thêta) die met haar ploeg van Princeton als derde eindigde. Susan Temming – die afgelopen twee jaar nog met Texas de beste was – kwam deze editie niet verder dan de vijfde plaats. Fien van Westreenen – die in de beste boot van California zat – moest genoegen nemen met de 12e totaalplaats.

WKU23
Een groot deel van de roeisters komt deze week terug uit Amerika en zal instromen in de selectie voor de wereldkampioenschappen onder de 23 jaar. De mannen roeien hun kampioenschappen, de zogeheten IRA, aankomend weekeinde op Mercer Lake, West Windsor (eveneens New Jersey).

De uitslagen zijn hier te vinden.