Klassementen: kleine verenigingen krijgen meer kans

Algemeen

Kleinere clubs als Euros roeien vaker vooraan in de klassementen voor eerstejaars en development dankzij het toevoegen van kleinere nummers.

“Voor ons is het uitbreiden van de klassementen met kleinere nummers echt een toevoeging”, zegt Euroscoach Thomas van de Wardt. “We hebben nu de kans om boten te formeren in velden waarbij we echt kunnen meedoen.” De eerstejaars hebben naast de achten nu ook de mogelijkheid om in de viermet te starten bij de mannen (gewonnen door Saurus) en de zware vrouwen. De developmentklassementen zijn uitgebreid met de dubbeltwee.

Ideaal
“Bij een vereniging als Euros merk je dat er vaak geen mogelijkheid is om een hele acht te vullen. Op het moment dat het wel lukte, zat je vaak in de middenmoot”, zegt talentcoach Johan Leferink. “Dan is de mogelijkheid om te kiezen voor een kleiner nummer ideaal. En dan is het ook nog mogelijk om vooraan mee te doen om de punten.” De Twentenaren wonnen onder meer het vrouwenklassement bij de eerstejaarsviermet en developmentdubbeltwee.

Bezetting
Waar het zware mannen viermetveld met tien ploegen breed bezet was, was er bij de lichte mannen met drie ploegen nauwelijks onderlinge strijd mogelijk. Dat klassement strandde gedurende het seizoen. “We hebben na een paar wedstrijden besloten dat meedoen niet zoveel zin meer had. Het zou handig zijn om iets eerder zicht te hebben op de inschrijvingen, op een of andere manier”, zegt Van de Wardt erover.

Uitkomst
“Bij een klein klassement kan het zijn dat ploegen inderdaad geen uitdaging meer voelen. Onze zware vrouwenviermet zocht de uitdaging op door te starten in de vierzonder en bij de lichte mannenviermet deed Theta hetzelfde”, voegt Leferink toe. “Wellicht is het creëren van een mogelijkheid om gedurende het jaar in te stromen een optie. Dan moet er wel goed worden nagedacht over de regels. Maar er vallen genoeg achten tijdens het seizoen uit elkaar en dan kan dit klassement misschien uitkomst bieden.”

Nieuwelingen
Met de intrede van het nieuwe wedstrijdprogramma is het nieuwelingenveld geschrapt. “Dat missen we wel”, bekent Van de Wardt. “De lat ligt daardoor bij de developmentvieren vaak ook hoger omdat roeiers er langer blijven zitten. We voeren ook hoog mee bij de zware mannenvierzonder, maar dat lukt alleen met tweedejaars. Eerstejaar halen dat nooit. Door meer nummers toe te voegen in klassementen zijn de kansen toch wat beter gespreid. En is er meer kans om hoger te komen als je minder goede roeiers hebt dan de grotere verenigingen.”

Talent
Als alle behaalde punten bij elkaar worden opgeteld staat Euros op plaats zes. Behalve het voordeel van kleinere nummers, had de Twentse club ook veel talent in huis. Leferink: “Ons succes van dit jaar is een combinatie van een goede groep roeiers en ruimere mogelijkheden qua faciliteiten. We hadden een groep ervaren roeiers waaraan de rest zich kon optrekken.” Volgens Van de Wardt levert het trainen in een gemêleerde groep van lichten en zware vrouwen ook veel op. Een deel van de groep stopt. “Dat maakt het evenaren van onze score volgend jaar wel lastig”, besluit hij.