NLroei eerstejaars: klassementen naar Nereus, Skadi, Euros, Argo en Okeanos

Algemeen

De eerstejaars vrouwenachten maakten het afgelopen seizoen spannend. Met veel verschillende winnende ploegen waren het Skadi en Aegir die samen aan de leiding gingen, op een afstandje van acht punten gevolgd door het steeds sterkere Njord. De winst dit weekeind ging naar Leiden, het klassement naar Rotterdam.

“Er hing veel van de Slotwedstrijd af, dat maakte ons zenuwachtig”, blikt het Skadislagenpaar Iris van Willegen en Irene Laane terug. “We wisten wat we moesten doen om het klassement binnen te halen, dat gaf wel druk. Het is jammer dat we net niet als eerste over de streep kwamen.”

Puzzelstukje
Dat een aantal ploegen aan elkaar was gewaagd hebben de Skadianen gemerkt. “Bij de voorwedstrijd van de Westelijke waren alle ploegen die door gingen binnen een seconde van elkaar geëindigd. Dat zegt wel wat”, vertelt Laane. “De ene keer valt bij de ene ploeg het puzzelstukje op de goede plek, de andere keer bij een ander”, vervolgt Van Willegen. Dat maakte het klassement tot het laatst toe spannend.

Droomeinde
De winst bij de vrouwen ging naar Leiden, net als twee weken geleden. “Na de Damen vroeg ik me af of het toeval is of dat het echt zou lukken. Dat laatste bleek het geval”, zegt roeister Jody de Jong. “Het was een droomeinde.” De voorwedstrijd bij de vrouwen ging al lekker. “Onze coach zei: ‘die was een 9,7, maak er maar een 10 van. Toen was het volle vertrouwen er.”

Snelste
Met dat vertrouwen kwamen de Njordvrouwen als snelste uit de start. “Dat doen we normaal nooit. We zijn geen snelle starters. Maar we konden goed onze eigen race varen. Dit was de manier hoe we het hebben willen afsluiten”, blikt De Jong terug. Het was de vaste opstelling en de winst bij de Damen hebben bijgedragen aan dit einde. De Jong: “Bij de Damen schrok iedereen een beetje dat we konden winnen. Nu wisten we dat het eruit kan komen.”

Banner NLroei wereldbeker Rotterdam 2019

Terecht
De lichte mannen van Nereus hadden het klassement al binnen, maar lieten bij de Slotwedstrijden toch zien dat ze de baas waren. “Bij de finale viel alles op zijn plaats. Dat resulteerde in een bootlengte voorsprong naar 1000 meter. Dat hebben we niet meer weggegeven”, reageert stuur Juan de Rooij. Twee weken geleden had de ploeg een dipje en werd vierde. “Nu hebben we toch laten zien dat we de terechte winnaars zijn.”

Tanden
Bij de zware mannen had Nereus de beste papieren met vijf punten voorsprong ten opzichte van Laga. De Amsterdammers wonnen en haalden dus het klassement binnenboord. “Deze race was een weerspiegeling van ons seizoen”, zegt Douwe Smits, de nummer zes. “Het was bij de Winterwedstrijden al duidelijk dat het tussen ons en Laga zou gaan. Zij waren in het begin van het seizoen net wat beter. Daarna bleef het dicht bij elkaar. Toen het einde in zicht kwam hebben we onze tanden op elkaar gezet en alles gegeven om te winnen. Dat lukte.”

Tijdsnelste
De klassementstitel bij de lichte vrouwen was al voor Okeanos. Bij de mannen viermet had Euros een voorsprong van zeven punten, maar behaalde de finale niet. Wel was de Enschedese ploeg tijdsnelste, wat ze het punt opleverde waarmee ze de klassementswinst veiligstelden. Bij de zware vrouwen viermet ging de winst in het klassement naar Argo.