Development: “We hebben het na de ARB moreel goed kunnen oppakken”

Algemeen

Zoals dat gaat bij de Slotwedstrijden zijn de developmentklassementen dit weekeinde geëindigd. Met name bij de mannenvierzonders was het spannend. De zwaargewichten van Laga en Triton stonden gelijk. Bij de lichten stond Proteus twee punten voor op een combiploeg van Skøll en Willem III, maar het was duidelijk dat zij flink inhet Delftse kielzog roeiden. 

De Amsterdammers gingen vanaf de eerste wedstrijd goed. “We waren er toen op gebrand om alleen maar te winnen”, vertelt boeg Ewout Hardeman. En dat lukte op de ZRB en de ARB na. Bij de Damen behaalde de ploeg slechts drie punten, waarmee Proteus de kans kreeg om in te halen in de klassementsstand.

Moreel
“Onze slag had eindexamens in die periode en was de week voor de ARB zelfs op examenreis. Daardoor had de ploeg een dip, we haalde de finale niet”, zegt Hardeman. “We stonden toen precies vier punten achter, met nog twee wedstrijden te gaan. We wisten dat als we beide wedstrijden winnen, het klassement alsnog van ons zou zijn.” En zo geschiedde. Hardeman: “We hebben het na de ARB qua moreel goed kunnen oppakken.” De ploeg kwam op voorsprong doordat de punten bij de Slotwedstrijden met factor 1.5 werden verhoogd.

Gepiekt
Bij de zware vierzonder trok Laga aan het langste eind, in de strijd met Triton om het klassement. “We hebben op het juiste moment gepiekt”, blikt Lagaslag Koen de Koningh terug. “Het ging de afgelopen wedstrijden steeds net niet helemaal lekker. Dat hebben we bij de Slotwedstrijden anders gedaan. We hebben van tevoren heel strakke trainingen gedraaid en de koppen stonden dezelfde kant op.”

Doorrammen
De gelijke stand voor aanvang van dit weekeinde bracht wel nervositeit met zich mee. “Op zich was iedereen wel gespannen, maar dat lieten we niet echt merken”, zegt De Konigh nu. “We zijn door de coaches gepusht om vooral bezig te zijn met het varen van onze eigen race. Ik geloof dat iedereen in de finale dacht ‘we gaan gewoon ons eigen ding doen en kijken waar het eindigt’. Dat resulteerde erin dat we er na een kilometer naast lagen en konden doorrammen.”

Krediet
Bij de zware mannendubbeltwee won Argo met overmacht. Vier uit zes wedstrijden werden gewonnen. De laatste twee wedstrijden leverde hen niet het volle puntenaantal op, maar ze hadden genoegd krediet om het klassement niet weg te hoeven geven.

Vrouwenwinst
Bij de vrouwen was het Orca dat er zowel in de lichte als de zware dubbeltwee met het klassement vandoor ging. Het zware vierzonder klassement werd gewonnen door Aegir.