Inge Janssen: ‘We hebben ze geknakt’

Interview

Nog nooit eerder vertoond: een Nederlandse vrouwenploeg wereldkampioen in een olympisch nummer. Bemanningslid Inge Janssen was een paar uur na de race nog uitzinnig. “Het is een ongelooflijke ontlading en we zijn super blij. We wisten al langer dat dit mogelijk was, maar fantastisch dat het nu dan is gelukt.”

Volgens de roeister van Orca, die samen met Nicole Beukers vorig jaar ook al in de boot zat toen er zilver werd gewonnen bij de Olympische Spelen, ging de race bijna geheel volgens plan. “Het enige was dat we liefst iets meer aansluiting hadden gehad bij de Polen. Voor mijn gevoel lagen we rond de 1250 meter bijna een bootlengte achter. Dat was iets te veel vond ik op dat moment.”

Tactiek
Dat de ploeg niet sneller start, is volgens Janssen geen tactiek. “Eigenlijk gaan we gewoon zo hard mogelijk weg, maar we wisten dat de Polen dan alsnog vermoedelijk sneller zouden zijn. Het was een kwestie van aanhaken en dan op een gegeven moment er overheen gaan. De eerste keer dat we aanvielen, konden ze ons nog pareren. Bij de tweede keer hadden we meer succes.”

Breken
Het Nederlandse kwartet schoof met nog 150 meter te gaan langszij. “Dat was een heerlijk gevoel. Toen ik zag dat we nog één poppetje moesten pakken, wist ik dat het ging lukken. We hebben ze echt geknakt. Toen we er voorbij waren, moesten we nog 100 meter roeien, waarin we zeker wisten dat we gingen winnen. Dat was een gek gevoel, maar liever dat, dan dat het op de laatste haal was aangekomen.”

Zilver
Na de laatste wereldbekerwedstrijden in Luzern gaf slagvrouw Beukers al aan het te hebben gehad met de tweede plaatsen. Hoewel Janssen die laatste race oversloeg, gold dat gevoel ook voor haar. “Begrijp me niet verkeerd, want ook met die zilveren medailles zijn we heel blij geweest. Maar we hebben al een paar keer dat we het vertrouwen hadden dat we zouden kunnen winnen, maar steeds lukte het niet. Het is de eerste keer dat het op een groot toernooi is gelukt en dat is natuurlijk waanzinnig. Als we nu zilver hadden gepakt, had ik echt gebaald.”

Rutte
Aan aandacht zal de ploeg de komende tijd niet te klagen hebben. Het circus begon al meteen na afloop. “Ik probeer al twee a drie uur schone kleren aan te trekken maar dat is nog steeds niet gelukt haha. We worden overladen met berichten en verzoeken en gaan zo naar een borrel van de sponsor. We hebben minister-president Mark Rutte in elk geval ook al aan de telefoon gehad.”