Het Spaarne vandaag 135 jaar!

Algemeen

Vandaag is het precies 135 jaar geleden dat de Koninklijke Roei-en Zeilvereniging Het Spaarne werd opgericht. Ondergetekende maakte de laatste 30 jaar van de club mee en maakte deel uit van een groep roeiers (en coaches) die in de jaren ’90 voor veel successen zorgde.

Bij een terugblik op het verleden van Het Spaarne vallen vooral twee zaken op. Ten eerste is – zeker in de laatste 40 jaar – Het Spaarne één van de grote hofleveranciers van de Nederlandse juniorenequipe. Veel toproeiers groeiden uiteindelijk door tot olympische medaillewinnaars. Zo begonnen Olivier Siegelaar, Gerritjan Eggenkamp en Jochem Verberne hun roeicarrière in Heemstede. In de huidige equipe hebben Roos de Jong en Bram Schwarz Spaarne-roots.

Verzet
Daarnaast vervulde de vereniging in de Tweede Wereldoorlog een opvallende rol. In tegenstelling tot de meeste roeiclubs in het land bleef de vereniging open zodat de Duitse bezetter kon blijven roeien. Na de oorlog bleek echter dat Het Spaarne helemaal niet zo pro-Duits was als het leek. Veel Spaarne-leden hadden een rol in het verzet, een aantal is gefusilleerd.

Distributieplaats
belangrijker was dat onder de loods een opslag- en distributieplaats voor geallieerde wapens bleek te zitten. Volgens de huidige voorzitter Dick van der Laan wisten tijdens de oorlog slechts drie leden van deze situatie. De toenmalige voorzitter, de bootsman en nog een ander lid. Dat was waarschijnlijk Han Cox, toevallig ook de eerste Spaarne-roeier met internationaal succes (brons in 1930 in de dubbeltwee bij de EK).

Koninklijk
Het was de belangrijkste reden voor de net aangetreden koningin Juliana om reeds in 1950 Het Spaarne het predicaat ‘Koninklijke’ te verlenen. Normaal gesproken gebeurde dat pas nadat een vereniging 100 jaar bestond, maar vlak na de oorlog was er nu eenmaal veel aandacht voor verzetsactiviteiten.

Van Doorn
Na die tijd waren het op een enkeling na – Sven Schwarz pakte als senior zilver in de vierzonder bij de WK in 1990 – vooral junioren die successen boekten. Meestal werden die medailles behaald onder coach René van Doorn. In de hoogtijdagen eind jaren ’90 telde de club wel 150 jeugdleden, die elkaar mede door het actieve schoolroeien enthousiastmeerden om te gaan (wedstrijd)roeien.

Juniorenbeleid
Hoewel er nog steeds door enkele individuen successen worden behaald, is het aantal jeugdleden inmiddels flink gekelderd. Het is volgens Van der Laan de reden dat de vereniging met 900-950 leden niet langer de grootste meer is van Nederland. De dalende jeugdaantallen passen echter in de trend van wat er elders in Nederland gebeurt en waarover al op verschillende fronten de noodklok is geluid.

Schoolroeien
Toevallig (of niet) roeide Robert Boeder, de kwartiermaker van de roeibond die een rapport over deze problematiek opstelde bij Het Spaarne. Van der Laan sprak hem onlangs en is ervan overtuigd dat de club weer voor een omslag kan maken. Te beginnen bij het schoolroeien: een manier waarop menig Heemsteedse roeier uiteindelijk begon met zijn roeicarrière. [su_quote]Houd NLroei in de lucht! Doe mee aan onze crowdfunding! Klik hier. Alvast bedankt! [/su_quote]