Florijn/Clevering en Scheenaard winnen bondstrials

Algemeen

Lisa Scheenaard en de tweezonder van Karolien Florijn en Ymkje Clevering bleken zaterdag de snelsten bij de onderlinge sparwedstrijden van de roeibond.

Beide winnaars kregen de zege niet cadeau. Zo leidde skiffeuse Scheenaard de finalerace van begin tot het einde, maar moest zij op het einde nog wel reageren op een sterke eindsprint van Laila Youssifou, Neerlands skiffeuse bij de laatste WK in Oostenrijk. Op de finish bedroeg het verschil uiteindelijk 2,5 seconden.

Vierzonder
Bij de tweezonders verliep de race volgens hetzelfde stramien. Florijn en Clevering gingen van start tot finish aan de leiding en konden zich halverwege zelfs een kleine snoek permitteren. In de laatste 500 meter kwamen hun ploeggenoten uit de vierzonder – Veronique Meester en Ellen Hogerwerf – echter nog behoorlijk dichtbij. Uiteindelijk scheelde het zo’n anderhalve tel.

Vos
De finaleraces, die per drietallen werden weggeschoten, waren tot stand gekomen na een time-trial eerder die dag. Die uitslag gaf echter een behoorlijk ander beeld dan de tijden die in de middag gevaren werden. Zo was skiffeuse Nika Vos ‘s ochtends verrassend de snelste, maar kon zij in de middag geen vuist maken tegen erkende skiffeurs als Scheenaard en Youssifou.

Routiniers
Ze vond zichzelf uiteindelijk pas terug op de 10e plaats. Lichtgewicht skiffeuse Martine Veldhuis bewandelde de omgekeerde weg. In de eerste race finishte zij als tiende, maar in de D-finale roeide de roeister van Nereus zo hard dat ze in de uiteindelijke rankschikking qua tijd zelfs op de tweede plaats eindigde. Ook routiniers als Roos de Jonge (uiteindelijk 4e), Ilse Paulis (5e) en Inge Janssen (6e) kenden een moeizame eerste ronde.

Bon/Stewart
Achter de tweetjes uit de Europese kampioen vierzonder bleek het spannend tussen de tweetjes uit de huidige achtselectie en uitdagers Eve Stewart en Fanny Bon. Laatstgenoemde Nereustwee eindigde in de ochtend als derde en kon in de finale lang mee met de twee topboten. Tot 1500 meter lagen zij zelfs voor de combinatie van Meester en Hogerwerf.

B-finale
Door een minder laatste stuk waren de winnaars uit de B-finale, Tinka Offereins en Elsbeth Beeres, uiteindelijk nog een fractie sneller. Marloes Oldenburg en Aletta Jorritsma zaten daar weer ruim twee seconden achter, nog ruimschoots voor Hermijntje Drenth en José van Veen. De Laga-boot van Tessa Dullemans en Dieuwertje den Besten kwam vanwege ziekte niet in actie.

Achtselectie
De races waren vooral bedoeld om roeisters buiten de equipe de kans te geven zich te laten zien voor de nog voor de Olympische Spelen te kwalificeren vrouwenacht. Op basis van deze uitslagen lijken daarvoor vooral Bon, Stewart en Vos een goede kans te maken. Komende weken volgen nog testen op de ergometer.