EUC in Istanbul vandaag van start

Voorbeschouwing

Komende drie dagen worden op een zijtak van de Bosporus de Europese Universiteitskampioenschappen verroeid. De Nederlandse studentenverenigingen zijn hier met een kleine 30 ploegen vertegenwoordigd.

De totstandkoming van het evenement kan chaotisch worden genoemd. Oorspronkelijk zou er dit jaar geen EUC-kampioenschap plaatsvinden, maar na aandringen van verschillende kanten – in 2021 ontbrak de roeisport bij het evenement in Polen – sprong de stad Istanbul begin januari alsnog in dit gat. Nederlandse ploegen (maximaal drie per evenement) konden zich kwalificeren tijdens de Northwave Regatta.

1000 meter
Pas onlangs werd bekend dat de wedstrijden op een grote zijtak van de Bosporus (de verbinding tussen de Zwarte Zee en de Middellandse Zee) zullen plaatsvinden. Nog opvallender was dat vorige week ineens is besloten dat de wedstrijden slechts over 1000 meter zullen plaatsvinden in plaats van over de gangbare twee kilometer. De eerste berichten vanuit Turkije bevestigen het chaotische karakter. Stellingen ontbraken een dag voor de races nog grotendeels en de vlotten werden toen pas in het water gelegd. Gehuurde boten van andere landen zouden er niet zijn en het is de vraag of de balisage van de baan gezien de harde wind zal blijven liggen.

Desalniettemin zullen de races ijs en weder dienende vandaag om 10:00u van start gaan. Uitslagen daarvan zijn hier te vinden. Namenlijsten ontbreken helaas vooralsnog.