Veel deelnemers bij WK in Sarasota

Kort

Wie dacht dat de post-olympische WK in Sarasota een relatief klein deelnemersveld zou trekken, heeft het helemaal mis. Roeifederatie FISA maakte bekend dat ruim 900 roeiers uit maar liefst 69 verschillende landen acte de présence zullen geven in Florida.

Opmerkelijk is daarbij dat zelfs de niet-olympische bootklassen ongekend populair zijn. De lichte mannendubbelvier kent zelfs zeventien inschrijvingen en ook bij de twee met stuurman zullen voorwedstrijden gehouden worden. De lichte vier (zes boten) die nu zo zwaar onder vuur ligt, is afgezien van twee para-velden het enige boottype waarin direct finale moet worden gehouden.

Mannen
Ook de Nederlanders moeten flink aan de bak. Zo treft het vlaggenschip de Holland Acht elf tegenstanders en de Holland Vier 15 andere boten. Alle landen die dit jaar sterk presteerden zijn aanwezig. Skiffeur Stef Broenink ontmoet het grootste aantal concurrenten. Maar liefst 39 landen schreven een skiffeur in.

Dubbel starten
Bij de vrouwen is het opvallend dat de nieuwste olympische discipline, de vierzonder, meteen veel inschrijvingen kent. Het Nederlandse kwartet Lies Rustenburg, José van Veen, Aletta Jorritsma en Monica Lanz roeit tegen elf ploegen. Een behoorlijk karwei, te meer daar de roeisters van bondscoaches Josy Verdonkschot en Titus Weijschedé ook zijn opgesteld in de acht. Daarin zal geen traditionele race for lanes met zes boten plaatsvinden, maar voorwedstrijden met acht boten.

Dubbelvier
Alleen de dubbelvier, de prioriteitsboot bij de vrouwen, is in het buitenland niet zo in trek. Met in totaal slechts negen ploegen zullen Olivia van Rooijen, Sophie Souwer, Inge Janssen en Nicole Beukers geen halve finales hoeven te roeien. Kwalitatief mag het veld er daarentegen zijn. Matige ploegen hebben zich niet aangemeld.

Karsten
Opvallend is de afwezigheid van tweevoudig olympisch kampioene Ekatarina Karsten. Ondanks haar zilveren medaille in de skiff bij de EK van Racice heeft Wit-Rusland de 45-jarige routinier niet ingeschreven. Sinds 1991 (!) was zij – op 1998 na – altijd present bij een WK of Olympische Spelen. Haar land stuurt nu geen enkele vrouw naar Florida.

O’Donovan
Ook één van de twee broertjes O’Donovan die in Rio de Janeiro zilver wonnen, is absent. Gary O’Donovan kan vanwege ziekte niet deelnemen. Zijn tweelingbroer Paul O’Donovan zal nu in de niet-olympische lichte skiff starten. Zware skiffeur en wereldrecordhouder Robert Manson staat gewoon ingeschreven. Onlangs werd bekend dat hij last had van een ribblessure.

©NLroei, 16-9-2017