Wiggins haalt uit naar Britse roeiwereld

Kort

Tour de France-winnaar Sir Bradley Wiggins is nogal uitgesproken over de Britse roeiwereld. Tijdens de promotietour voor zijn nieuwe boek Icons sprak hij van een sport waarin je nergens een sleeve tattoo ziet en waarin je op de juiste scholen moet hebben gezeten. “Ik heb geen zilveren lepel in mijn kont” was zijn slotanalyse.

De vijfvoudig winnaar van olympisch goud in het baanwielrennen deed afgelopen twee jaar een mislukte poging zich te transformeren tot olympisch roeier. Hij roeide in een acht de Britse Head of the River en kwam tot een teleurstellende tijd bij de nationale ergometerkampioenschappen. Twee maanden terug staakte hij zijn poging omdat hij naar eigen zeggen niet voldoende tijd kon vrijmaken voor de sport.

Collega’s
Deze weken toert hij rond in Engeland en hij gebruikte de eerste sessie meteen om flink van zich af te slaan. Ex-collega wielrenners als Chris Froome en Mark Cavendish beledigde hij, net als zijn voormalige coach en teamleider van de ploeg Team Sky, David Brailsford. Over hem zei hij: “Hij is als een herboren Messias. Ik kan niet over hem spreken zonder dat ik begin te vloeken. Als je hem zou betrappen met je eigen vrouw in je bed, zou hij je laten geloven dat het jouw idee was.” Over Cavendish: “Hij draagt een uurwerk van 300.000 pond en rijdt voor een ploeg die elke dag tien fietsen schenkt aan ­Afrika. Ik zei hem: ‘waarom verkoop je niet gewoon je uurwerk, dan kan je heel Afrika kopen'”

Lees hier een verslag over de avond en meer van zijn uitspraken.

Meedoen aan de NLroeicrowdfunding? Doneer hier.Bedankt!