Column Helma Neppérus: 2019, veel om naar uit te kijken

Algemeen Column

Het nieuwe jaar is weer begonnen, ook voor alle roeiers en roeisters die volgend jaar willen meedoen aan de Olympische Spelen in Japan. Voor onze toppers zijn de wereldkampioenschappen van dit jaar bepalend. Daar zal worden uitgemaakt of een boot naar Japan mag of niet.

Vergeleken met de Olympische Spelen van Rio in 2016 is de boordvier voor de vrouwen er bij gekomen en de licht vierzonder van de mannen geschrapt. Er kunnen dus meer vrouwen in Japan mee doen, maar het zal toch dringen worden. Grote vraag is natuurlijk: welke boot krijgt de prioriteit? Afgelopen jaar was dat de acht, maar het kan best veranderen. Bij de lichte roeisters lijkt de dubbeltwee met Marieke Keijser en llse Paulis al aardig zeker.

En dan de mannen. De lichte roeiers zijn dus met het nieuwe olympische programma de pineut. Als lichte roeier kun je je nu richten op de dubbeltwee of wat extra eten in het nieuwe roeirestaurant en proberen om in acht of vier te komen. De bondscoach heeft gezegd dat de dubbelvier de eerste boot wordt en wat gaat dat betekenen? Complicatie is ook dat een aantal mensen in de Verenigde Staten studeert, vliegen die pas in mei in of gaan ze echt al eerder op de Bosbaan voor een plek strijden?

Het wordt dus spannend. Maar, er is dit jaar meer te doen. Nationaal zullen alle wedstrijden er weer zijn en daar zien we hopelijk nieuwe talenten naar voren komen. Ook hebben we de Word Cup op de Willem Alexanderbaan. Veel internationale roeitoppers zullen daar aanwezig zijn en laten we hopen, dat het hooguit zachtjes waait. Gelukkig hebben we in ons land ervaring met het organiseren van grote wedstrijden. En het bestuur van onze bond zal druk zijn met besturen, waarbij ik hoop, dat gedoe bij Ajax niet te veel beslag gaat leggen op onze voorzitter.

En na al dat toproeien, wil ik apart de tocht van Kika Row,noemen. Die begint op zaterdag 13 april in Uithoorn en waarbij door een groot deel van Nederland zal worden geroeid met na 1400 km de finish op 14 juli in Utrecht. Veel verenigingen, vooral zij die op de route liggen, helpen. Doel er van is om geld op te halen voor het Prinses Maxima Centrum dat werkt aan een hoger genezingspercentage van kanker bij kinderen.  En men wil ook bereiken dat de kinderen na de behandeling op een prettige manier kunnen verder leven. Kinderen die kanker hebben overleefd en hun familieleden zullen ook mee roeien.