Aida Cosijn Diez en Thijs Ruiken maken deel uit van winnend Oxford Brookes

Algemeen

Het was Oxford Brookes dat te Henley de klok sloeg. Naast HollandAcht-bedwinger Thijs Ruiken won ook Aida Cosijn Diez voor die club. Zij veroverde met haar acht de Island Challenge Cup. De ex-Neried roeide in Nederland wedstrijden en ging september vorig jaar in Oxford studeren en (uiteraard) roeien.

Cosijn Diez begon in de vierde acht van de roemruchte Engelse club. “In de loop van het seizoen kwam ik in een steeds betere ploeg terecht. Er wordt tijdens het hele jaar permanent geselecteerd. Het trainingsprogramma is hier intensief, ook letterlijk met veel stukken op hoge intensiteit. Ik ging daardoor snel vooruit, niet alleen qua conditie, maar ook verbeterde mijn techniek op wedstrijdsnelheid”, aldus Cosijn Diez.

De Henley Royal Regatta was voor haar eigenlijk een ontdekkingsreis. “Met onze formatie hadden we in de acht nog geen tweekilometerwedstrijd gedaan. Dus wisten we niet wat we konden verwachten toen we donderdag onze eerste wedstrijd in Henley roeiden, maar het ging dus verbazingwekkend goed”, zei de international business management & digital strategy-studente

Record
Zij somt wat indrukwekkende getallen op als het gaat om haar Britse vereniging in relatie tot Henley. “Brookes had er dit jaar 103 bemanningsleden in de boten, 51 ervan haalden de finale, 41 boekten daarin een overwinning.” Oxford Brookes haalde zondag in totaal zes bekers binnen. Volgens Thijs Ruiken was dat een clubrecord. “Vorig jaar hadden we er zeven, maar daar zaten ook overwinningen bij van Brookesroeiers die eigenlijk bij de Britse bond trainden. Dit jaar werden alle zes winnende boten door onze verenigingscoaches begeleid.”

Ruiken haalde eigenhandig twee cups binnen. Met zijn acht won hij eerst de Grand Challenge Cup. Een paar uur later moest hij voor de Stewards’ Challange-beker weer aantreden in de vierzonder. “We roeien in een training heel veel harde stukken achter elkaar, repeteren is dus niet echt een probleem. We hadden in de vier in Leander wel een sterke tegenstander. Het was een rechtstreekse finale, maar we wisten vooraf wel wat zij konden, want bij de wereldbeker in Poznan hadden ze brons gewonnen”, vertelt Ruiken.

Zonnebril
Het werd een inhaalrace. “Leander startte hard, we wisten dat ze dat zouden gaan doen, op de tweede kilometer hebben we ze onder druk gezet. In de eindsprint konden we er langs.” Het duurde uren voordat de voormalige Njord-roeier doorhad wat voor een uitzonderlijke prestatie er geleverd was. “Ik was na de finish nogal kapot. We moesten diep gaan in onze laatste wedstrijd van het seizoen”, zegt Ruiken.

Daags na de Royal Regatta realiseerde hij zich wat hij dit jaar allemaal achter de rug had. Winnen in Henley was het seizoensdoel, het werd een dubbele overwinning. En er was nog een bonus. Niet veel Hollanders kunnen zeggen dat zij een olympische Holland Acht hebben verslagen. “Dat het zo’n seizoen zou worden had ik aan het begin van dit jaar totaal niet verwacht”. Zondag voegde hij zijn zevende en achtste overwinning toe aan zijn persoonlijke blikkenlijst. Dat bracht hem bij zijn Leidse vereniging Njord een extraatje. “Nu mag ik een zonnebril op”, lacht Ruiken.