Eerstejaars: slotakkoord verandert klassementsstanden niet, maar de sfeer wel

Eerstejaars

Na de ARB was al duidelijk dat er niet veel spannends meer stond te gebeuren; de meeste klassementen waren al beslist. Dat de wind de spelbreker was bij de allerlaatste finales, bleek echter een vervelende verrassing. Het weekeinde op de Willem-Alexander Baan zat propvol. Vanwege het samenvallen met de FISU-WK, de Argosprint en een parade aan pretnummers, was er vanaf donderdag reuring op de WAB. Het strakke schema leek op zijn pootjes terecht te komen. Totdat de organisatie door de harde wind de FISU-finales naar de zaterdagochtend verplaatste. Toen werd het een chaotisch geheel, met veel verschuifwerk en afgelastingen.  

Er was besloten om de voorwedstrijden van het slotwedstrijdenprogramma als time-trials te varen, met eventueel in de middag de finales. Tevergeefs: de aanhoudende harde wind maakte van de time-trial de einduitslag. Ploegen die vanwege de korte oproeitijd en volle oproeibaan weinig konden opwarmen, hadden pech: er was geen mogelijkheid voor revanche.

Dominant Gyas
Alle voorwedstrijden in de vrouwenvelden zijn gewonnen door de uiteindelijke winnaars van het klassement. De vrouwenviermet werd wederom gewonnen door Nereus. Gyas werd eerste in de lichte dubbelvier. En ook de vrouwenacht van deze Groningse vereniging zegevierde wederom. De Gyasacht was vanaf de winterwedstrijd dominant. Met ruim zes seconden voorsprong wonnen ze de laatste race van het seizoen. Alleen de acht van Nereus verhinderde dankzij een vierkamp-overwinning dat Gyas een ongeslagen status behaalde.

Opvallend: er kon één vrouwenploeg dit weekeinde nog wel revancheren. De acht van Aegir deed namelijk weer mee na enkele wedstrijden gemist te hebben. Voor deze Groningse buren bleek meedoen echter belangrijker dan winnen, want de ploeg eindigde dit keer onderaan.

Weinig voldoening
Bij de mannenachten zetten de zwaargewichten van Nereus wat recht. Hoewel ze bij de ARB de klassementwinst al veilig hadden gesteld, verloren ze toen de A-finale van Gyas. Met afstand wonnen de Amsterdammers zowel de laatste timetrial als uiteindelijk het klassement.

De uitslag van de slotwedstrijdentimetrials doet recht aan de standen van het klassement, maar gaf weinig voldoening. Ploegen hadden zich nodeloos opgeladen voor mogelijke finales die alsnog werden afgelast. Alles bij elkaar werd het voor de eerstejaars een soort administratieve afsluiting van een seizoenscompetitie. Terwijl het een sportieve boord-aan-boord-strijd had moeten zijn.  En dat was flinke teleurstelling en kwam de sfeer niet ten goede.

Hier staan de eindstanden van de complete eerstejaarsklassementen 2024.