Eerstejaars: Bij de lichte vrouwen gaat er niets boven Groningen

Eerstejaars

Roeihalen, dat is herhalen. Tweeduizend meter lang stoïcijns hetzelfde uitvoeren leidt echter zelden tot een saai resultaat. Sinds de Varsity kennen de lichte vrouwen van Gyas dat trucje maar al te goed. Op de Raceroei Regatta, afgelopen weekeinde, was de ploeg wederom de beste.

Ofschoon elke twee weken hetzelfde uitvoeren saai in de oren kan klinken, is dat met een klassement nooit het geval. Volgens Gyas-coach Lisa Zhang is elke wedstrijd opnieuw spannend. “Iedereen wil nu jagen op Gyas”, zegt de coach voorzichtig. “De kunst is dan om steeds per race te kijken wat er beter kan, maar vooral niet verder in de toekomst te kijken.”

Zes roeiers
In de loop van het seizoen was bijvoorbeeld de samenstelling van de lichte vrouwenploeg steeds anders. Dat maakte elke wedstrijd opnieuw een uitdaging. Bij de winst op Hollandia verscheen er opeens een ploeg van zeven op het podium. Elke wedstrijd starten steeds twee roeiers niet of in een combinatieploeg. Zhang legt uit dat er ook afgelopen wedstrijden is door gewisseld. “Dat doen we omdat we nog steeds niet weten wat het snelste viertal is.”

Het wisselen maakt de ploeg volgens Zhang ook bestendiger tegen veranderingen of obstakels. “Ook als er dingen anders gaan, gaat onze ploeg daar heel goed mee om”, aldus de Groningse Coach.

Geen finale
Onzekerheden waren er genoeg dit weekeinde. De lichte vrouwen hebben bijvoorbeeld alleen de voorwedstrijd kunnen starten. Door onweer aan het eind van zaterdagmiddag, is de wedstrijd stilgelegd. Het is nog afwachten wat het afgelasten van de finales betekent voor de klassementsstanden.

Sommige velden hebben een finale kunnen roeien, maar de lichte vrouwen konden vroeg naar huis. Daar kwam een gebrekkige tijdswaarneming bij. Verschillende tijden zijn onjuist of nog ontbrekend. Zo hebben de lichte vrouwen van Gyas vooralsnog geen tijd gekregen.

Spannend
Tijden of geen tijden; er werd snel gevaren. De ploeg uit het Noorden wist met bijna drie bootlengtes te winnen. Dat er geen A-finale werd geroeid, maakte in dit geval ook niet echt uit, want de voorwedstrijd was gevuld met de top-4 van het eerstejaarsklassement. Coach Zhang is dan ook erg tevreden met het resultaat. “Als zij het plan uitvoeren, dan weten wij als coaches dat ze een goed tijd neerzetten. Die focus hadden ze nu.”

De lichte dames van Gyas lieten het zo gemakkelijk lijken, dat de cameraman maar het peloton achter de Groningers is gaan filmen. Tot in de slotmeters waren daar de plekken voor een A-finale nog te verdelen. De strijd om een podiumplaats tussen Skøll en Phocas, nummers drie en vier in het klassement, speelde daarin mee. Die strijd is dit weekeinde in het voordeel van de Amsterdammers uitgevallen. Phocas eindigde in dezelfde voorwedstrijd vijfde achter de combinatie van Njord en Orca.

Noordelijk succes
Groningen doet het overigens erg goed is het eerstejaarsklassement. De eerstejaars zware mannen van Gyas gingen er deze week met de snelste tijd van door en ook de vrouwenacht van Gyas vaart nog altijd soeverein vooraan. De veel besproken rijzende ster van twee weken terug – de zware mannenacht van Aegir – sloot de regatta met hun eerste klasserende blik af.

Hier vind je de (voorlopige) stand van het klassement tot en met de Raceroei Regatta.