Om een eind te maken aan beunhazerij wil de roeibond streven naar een licentie voor (vrijwillige) coaches die namens de KNRB ploegen begeleiden. Maar de benodigde tweederde meerheid om de licentie in het huishoudelijk reglement door te voeren werd gisteren bij de ledenvergadering net niet gehaald. De stemmenteller bleef steken op 58 procent voorstanders. Veel maakt het niet uit, de bond blijft zelf bepalen wie er als coach wordt uitgezonden, en kan ervoor kiezen louter gediplomeerden op pad te sturen. De verenigingsvertegenwoordigers gingen wel akkoord met het voornemen om het coachniveau via een vernieuwd opleidingsplan omhoog te krikken.
Bondsvoorzitter Rutger Arisz was verbaasd over het gebrek aan steun voor het licentieplan. Verantwoordelijk commissaris IJsbrand Haagsma ging nog een stapje verder: hij was teleurgesteld, Een aantal verenigingsvertegenwoordigers had via een brief de steun voor zijn plan uitgesproken. Haagsma was echter blij dat er met de coach(bij)scholing gas gegeven kan worden.
Extraatje
Verder waren er geen struikelpartijen en ging de vergadering akkoord met de geamendeerde begroting. Voor 2022 is 30.000 euro extra gereserveerd voor investeringen in de werving van jeugdroeiers. Er moeten door de verenigingen uiteindelijk 8000 nieuwe junioren worden geworven. Ook ging de vergadering akkoord met de aansluiting bij het instituut voor sportrechtspraak als het gaat om (de bestrijding van) seksuele intimidatie en matchfixing.
Geen vragen
Opvallend was dat er geen (rond)vragen noch opmerkingen waren bij de structuurwijziging van het toproeien. Een slordige drie miljoen euro wordt aan het topprogramma besteed, dat is tweederde deel van de totale begroting. Ondertussen is de leegloop van het menselijke (coach)kapitaal nog niet ten einde. Begin deze week werd duidelijk dat ook Marit van Eupen afhaakt. Inmiddels zijn in totaal vijf bondscoaches verdwenen.