Brits debacle: budget van ruim 30 miljoen euro levert slechts zilver en brons op

Achtergrond

Problemen op het grote eiland in de Noordzee. De eens zo machtige Britse roei-armada figureerde in Japan. Slechts twee (troost)medailles werden er behaald., plus zes vierde plaatsen. Teken aan de wand: de vierzonder van de mannen was tot de spelen van dit jaar goed voor vijf (!) olympische zeges op een rij. Maar op het brakke water van Tokyo zwalkte de gouden boot letterlijk over de baan, ramde zowat de Italianen en belandde op een vierde plaats. Er worden in de Britse media flinke vraagtekens gezet bij het beleid van de Britse staf. In het roeiprogramma zou ruim 30 miljoen euro zijn geïnvesteerd met als doel te scoren bij de Olympische Spelen. Men was wat gewend, sinds 1984 werd er trouw goud geleverd.

Jurgen Gröbler ging vorig jaar op 74-jarige leeftijd als coach van de Britse mannen met pensioen. De (Oost-)Duitser werkte vanaf 1991 voor de bond van de eilandbewoners. Onder zijn leiding werden twintig Britten olympisch kampioen, zij wonnen gezamenlijk dertig gouden medailles. Josh Bugajski, roeier van de acht die brons won in Tokyo, dankte echter bij wijze van spreken God op zijn blote knietjes dat de Duitser vertrok. Bugajski zegt dat Gröbler ongekend hard was en sommige roeiers geestelijk de vernieling in heeft geholpen: “he destroyed the souls”.

Brendan Purcell is de technisch directeur bij de Britten. Hij staat voor een meer humaan beleid, maar wordt in de Britse media (impliciet) onder vuur genomen door onder andere James Cracknell. “We hadden in Rio drie gouden en twee zilveren medailles. Er werd 27 miljoen pond geïnvesteerd, maar we behalen zilver en brons. Is dat een goede return on investment?, vroeg de tweevoudig olympisch kampioen zich hardop af.

Een beknopt artikel over het deze kwestie staat op Independent.co.uk, minder beknopt is de BBC.