“Japanners eten met stokjes: de enige stokjes die onze roeiers kennen zijn roeispanen”

Nabeschouwing

NOCNSFopperhoofd Maurits Hendriks was vorige week mikpunt van kritiek. Dit naar aanleiding van een persconferentie die hij samen met missionchef Pieter van den Hoogenband gaf. Terwijl het Algemeen Dagblad via een reconstructie had aangetoond dat de beruchte vlucht – waar onder ander de besmette Finn Florijn passagier was – slecht is georganiseerd. Er zat een gigantisch gat in het coronavoorbehoedsmiddel. En dat allemaal vlak voor de Olympische Spelen.

De sportbaas stelde dat het niet vaststaat dat het virus aan boord Van het vliegtuig rond is gegaan. Hij wees erop dat het ook gebeurd had kunnen zijn bij aankomst op het Japanse vliegveld. Maar Hendriks kon ook niet bewijzen dat de vlucht veilig was. En dat was logisch, want bijvoorbeeld de KLMbemanning bleek niet getest.

Terwijl hij geen verantwoordelijkheid nam voor het eigen gehannes, nam Hendriks de Japanse gastheer wel de maat. Hij vond de opvang in het quarantainehotel mensonterend. Hendriks gaf als voorbeelden onder andere het gegeven dat er geen raam van de hotelkamers open kon en het eten niet lekker was. Op dat laatste gaf columnist Maarten van Roosmalen van NRC en Veronica’s Oranjezomer zijn commentaar. Mede omdat erop dat moment drie mensen uit de roei-equipe in het hotel waren ondergebracht, nam hij de roeisport op de korrel. Bekijk hieronder het filmpje.