Boers: “het is een behoorlijk harde klap”

Achtergrond Algemeen Voorpagina

Afvaller Heleen Boers was een half jaar geleden nog de beoogde slag van de vrouwenacht, nu is voor haar een plek in de reserve-boot het hoogst haalbare.

Een jaar geleden was het nog ondenkbaar dat Boers de Olympische Spelen niet zou halen. Ze verloor nipt de strijd met Olivia van Rooijen voor en plek in de toenmalige prioriteitsboot twee-zonder en was totdat die ploeg weer terugkeerde in de acht de slagvrouw van de acht. Vanwege een hersenschudding na een val met de fiets moest de roeister van Okeanos de wedstrijden in Luzern en de WK aan zich voorbij laten gaan. En dat terwijl de ploeg en de coaches na Luzern – toen nog in de veronderstelling dat Boers snel terug zou keren – hadden besloten dat zij voor de WK in Frankrijk de slagpositie zou innemen.

Tijd
Ruim een half jaar na haar fatale val, voelt Boers zich eindelijk weer goed. “Ik heb sinds een maand eindelijk geen hoofdpijn meer en word sindsdien elke week beter”, vertelt ze vanuit Sevilla, waar ze een eerder deze week het slechte nieuws heeft gehoord. De Amsterdamse baalt. “Het was nu voor mij gewoon net iets te vroeg. Ik had graag gezien dat ik nog iets langer de tijd had gekregen.”

Anderen beter
“Ik heb de resultaten gezien en ook de doldrukmeeting en de videobeelden. Het gaf duidelijk aan dat José van Veen en Sophie Souwer beter waren”, erkent Boers. Wel vindt ze het jammer dat ze geen kans kreeg om op haar favoriete slagpositie te worden getest. “Josy Verdonkschot heeft van te voren duidelijk aangegeven dat dit geen optie was, maar ik denk wel dat ik vanwege mijn ritmegevoel daar meer verschil kan maken.”

Frustraties
Broers heeft het in Spanje momenteel niet gemakkelijk. “Het is een behoorlijk harde klap en wat dat betreft ben ik de dagen nog verrassend goed doorgekomen. Ik ben even bij Aletta Jorritsma langs gegaan en ik kon in de krachttraining en in de twee-zonder met Kirsten Wielaard mijn frustraties er redelijk goed uitpompen.”

Reserve
Wat haar nu rest is proberen een plek te veroveren in de twee-zonder, die op de Olympische Spelen als reserve zal fungeren voor de vrouwen acht. Het zou zomaar kunnen dat ze nu alsnog in de twee verder zal mogen gaan met haar oude partner Jorritsma, al zijn de omstandigheden een stuk anders dan een jaar terug. Jorritsma kampt nog steeds met de gevolgen van overtraindheid en het is de vraag of zij op tijd fit is. “Het is naar hoe zoiets gaat. Ik weet natuurlijk dat ik met haar hard kan tweeën, maar zij zal zich denk ik eerst op zichzelf moeten richten”, aldus Boers.

©NLroei, 30 -1-2016