Boeiverschil in Belgrado, niettemin eerste vijf boten geplaatste voor OS Parijs

Wedstrijden

Harde wind tegen, schuin over de baan. Dat was vanochtend de weersituatie in Belgrado. Dus besloot World Rowing conform de reglementen de boeien te herindelen volgens het zogenaamde ‘waaiermodel’. Dit betekent dat de best geplaatste ploegen op de meest gunstige banen worden gelegd. Binnen de huidige spelregels is dat een rechtvaardig systeem, maar ook nogal onbevredigend voor ploegen op de ongunstige boeien. Je bent namelijk bij voorbaat zo goed als kansloos. De Nederlandse olympische ploegen kwamen stuk voor stuk op de betere boeien terecht. En dat was een mooie bonus voor hun krachtsinspanning in de voorronden. De vijf boten plaatsen zich voor de A-finale van dit WK, tevens zijn hun boten startgerechtigd bij de Olympische Spelen

Veronique Meester en Ymkje Clevering verzekerden zich via een tweede plaats (niet zo ver) achter het Australische duo van een plek in de A-finale. Daar ging een hard gevecht aan vooraf. De oranje twee ging lang aan de leiding, werd aangevallen en gepasseerd door de Aussies, vocht zich weer terug, maar moest op het allerlaatst buigen. Het scheelde een half bootje, dat is te overzien. In elk geval is het een heel verschil met het (deprimerende) gapende gat dat Australië sloeg bij de Hollandse thuiswedstrijd. De ongestuurde mannenvier kon de USA (vandaag) niet hebben, maar hun oranje boot gleed als tweede over de finish.

Vrouwenvieren vooraan
De vrouwenvierzonder gaat (verrassend) sterk, deze ploeg won de halve finale en deed dat ook nog eens in de snelste tijd van het veld, waarbij moet worden vermeld dat de tijden met dit weer bijzonder lastig te vergelijken zijn. De vrouwendubbelvier controleerde de wedstrijd en sloeg de aanval van China gedecideerd af.

De mannenquadruple ging ogenschijnlijk gemakkelijk over de golven. De ploeg won zeer ruim, onder omstandigheden die qua golven nog het meest deden denken aan de Olympische Spelen van Tokyo. Lichtgewicht Martine Veldhuis had het zwaar, maar zij plaatste zich in haar halve als derde voor de strijd om de medailles van morgen. De tweezonder van Wiersma en Ritsema belandde in de D-finale.

Alle uitslagen tot dusver staan hier op een rijtje, later vandaag wordt dit bericht aangevuld met de lotgevallen van Abe Wiersma en Nelson Ritsema.

Support NLroei hier 
en win dit schilderij!