EK Varese: grotendeels geslaagde eerste dag

Algemeen Wedstrijden

De conclusie van de eerste dag Europese kampioenschappen is dat een aantal ploegen er uitstekend voorstaat, maar ook dat de concurrentie afgelopen (half) jaar niet heeft stil gezeten. Zo bleken de Britten weinig last te hebben gehad van hun lange lockdown en ook Rusland kwam opvallend sterk voor de dag.

Interviews, voorbeschouwingen, filmpjes, nieuwsberichten…NLroei brengt het allemaal! Steun jij de redactie? Doe mee aan de crowdfunding, dat kan hier. Alvast bedankt!

De Nederlandse topboten kwamen echter bijna geen van allen in de problemen. Bij de mannen zegevierden zoals verwacht de dubbelvier en dubbeltwee en kwam ook de vierzonder winnend over de streep. De Holland Acht versloeg in hun zogeheten ‘race for lanes’ weliswaar de Deutschland Achter maar bleef alsnog wat teleurstellend steken op een derde plaats. Groot-Brittannië was van start af soeverein in deze race met Roemenië als duidelijke nummer twee. De tweezonder van Krommenhoek en Van Sprang eindigde als derde, maar plaatste zich wel rechtstreeks voor de volgende ronde.

Herkansen
Skiffeur Finn Florijn en de lichte dubbeltwee werden als enige verwezen naar de herkansing. Florijn kwalificeerde zich daar met een eerste plaats voor de Wit-Rus Pavukou met gemak voor de halve eindstrijd. De lichtgewicht dubbeltwee van David Kampman en David van Velden slaagde er niet in de halve finale te bereiken. De roeiers van Skøll kwamen vooral te kort in de derde 500 meter en konden uiteindelijk enkel Estland achter zich houden. Hen rest nu de C-finale. Eerder op de dag roeide de lichte dubbelvier naar een derde plaats in de plaatsingsrace.

Vrouwen
Bij de vrouwen was de vierzonder oppermachtig en hetzelfde gold voor beide dubbeltweeën. Zowel Ilse Paulis en Marieke Keijser bij de lichtgewichten als Roos de Jong en Lisa Scheenaard in de open categorie wonnen hun voorwedstrijd. Kleine tegenvaller was de tweede plek van de dubbelvier. In het middenstuk verloor de ploeg van slagvrouw Nicole Beukers teveel snelheid ten opzichte van de verrassende Britse boot. In de andere heat kwam Duitsland goed voor de dag. Skiffeuse Souwer plaatste zich met een tweede plaats vóór vice-olympisch kampioen Fie Udby Erichsen voor de halve finale van morgen.

Acht
Opsteker was de tweede stek in de ‘race for lanes’ van de vrouwenacht. Roemenië was weliswaar duidelijk sterker, de al voor de Olympische Spelen geplaatste Britten finishten teleurgesteld als vierde en ook de gevreesde concurrent Duitsland bleek zwakker dan gedacht. De tweezonder van Ilse Kolkman en José van Veen kwam er daarentegen niet aan te pas met een vijfde en laatste plaats en mogen morgenochtend in de herkansing. Datzelfde geldt voor lichtgewicht skiffeuse Martine Veldhuis, die vierde werd.