Vrijdag gaan ondanks Code Rood in Lombardije in Varese de Europese kampioenschappen van start. Afgelopen najaar stond de Nederlandse equipe bij hetzelfde evenement bovenaan de medaillespiegel en aan hen de zware last om dat resultaat te proberen te evenaren of zelfs te verbeteren. Vier misschien wel vijf medailles bij de mannen waarvan tweemaal goud lijkt haalbaar.
Er is echter niets dat er op wijst dat ‘onze’ ploeg er nu niet goed voor zou staan. De concurrentie zal echter waarschijnlijk wel sterker zijn. Zo zijn de Britten er – in tegenstelling tot in oktober – bij en zullen andere landen misschien minder beperkt zijn wat betreft de coronamaatregelen. Vandaag behandelt NLroei de mannenploegen, morgen komen de vrouwenboten aan bod.
M4x
Uiteraard geldt de mannen dubbelvier van coaches Eelco Meenhorst en Diederik Simon als topfavoriet voor het goud. Zowel bij afgelopen WK als bij de EK in Poznan was de ploeg met Dirk Uittenbogaard, Abe Wiersma, Tone Wieten en Koen Metsemakers oppermachtig. De roeiers zullen erop gebrand zijn de concurrentie in het olympische jaar geen sprankje hoop te geven. Alert zullen ze zijn op de nieuwe ploeg van de Britten en zeker ook voor de thuisroeiende Italianen, die bij de vorige EK nog het dichtstbij zaten. Ook de Noren met tweevoudig olympisch skiffkampioen Olaf Tufte is een outsider. Opvallend verder is de afwezigheid van de ervaren Duitse boot.
M2x
In de schaduw van de dubbelvier ontpopte vorig jaar de dubbel met Stef Broenink en Melvin Twellaar zich tot olympisch medaillekandidaat. Sterker nog: bij hun eerste belangrijke toernooi samen pakten ze meteen de Europese titel. Met 25 boten is dit veld niet alleen in de breedte sterk, ook is er een behoorlijk aantal medaillekandidaten. Zwitserland, Polen en Ierland pakten afgelopen jaren al meerdere medailles en ook met Tsjechië moet serieus rekening gehouden worden nu skifflegende Ondrej Synek in dit boottype is gestapt. Ook Frankrijk, Groot-Brittannië, Litouwen en Duitsland maken zeker kans op een finaleplek.
M8+
De Holland Acht verraste in 2019 vriend en vijand door in Linz bijna de wereldtitel te pakken en de ongenaakbare Deutschland Achter dicht te naderen. Wat volgde was een teleurstellen verlopen EK die uiteindelijk in het teken kwam te staan door ‘coronagate’ en een besmette roeier aan boord. De ploeg experimenteerde in Almere met motortjes aan de boot om aan een hogere snelheid te wennen. De EK lijkt het geschikte moment om revanche te nemen ten opzichte van vorig jaar. Met de traditionele grootmachten Duitsland en Groot-Brittannië in de baan is Varese een uitstekend meetmoment voor de ploeg van Mark Emke.
M4-
Vorig jaar was deze boot de absolute sensatie van het toernooi door na een vierde plaats in de voorwedstrijd alsnog de Europese titel te grijpen. Niemand gaf de vier met Jan van der Bij, Boudewijn Röell, Sander de Graaf en Nelson Ritsema een cent voor de winst en ook dit jaar is het de vraag wat de ploeg kan brengen. Naar het verluidt wordt hen in trainingssessies geregeld het vuur aan de schenen gelegd door de reserveboot, maar wat is dat waard als de vier op het moment suprême weer uithaalt? Italië, Polen, Roemenië en Groot-Brittannië zijn de belangrijkste tegenstrevers.
M2-
Het had weinig gescheeld of de combinatie van Niki van Sprang en Guillaume Krommenhoek had de EK in Polen via de trials niet gehaald. De mannen ontwikkelden zich snel erna snel verder met een vierde plek bij de EK. Tokyo lonkt al zal de boot zich nog via het Olympisch Kwalificatie Toernooi moeten plaatsen. In Italië treffen ze de boten waar ze in Polen nog van verloren en de vraag is of zij een half jaar verder weer extra snelheid hebben gevonden. Favorieten zijn Europees kampioen Roemenië en wereldkampioen Kroatië. Nederland is met Italië outsider voor de titel.
M1x
Hij roeide afgelopen jaar geen enkele wedstrijd en toch is Finn Florijn de Nederlandse deelnemer in de koningsklasse skiff. Het kan gek lopen, maar de zoon van voormalig olympisch kampioen Ronald Florijn traint al enige tijd mee met de nationale ploeg en heeft daar flinke stappen gezet. Volgens bondscoach Eelco Meenhorst is hij bij onderlinge sparsessies nu de bovenliggende partij ten opzichte van Amos Keijser, de skiffeur die vorig jaar nog bijna de finale haalde. Wat Florijn precies kan is voor de buitenstaander nog volstrekt onbekend. Met wereldkampioen Zeidler, Europees kampioen Nielsen, winnaar van olympisch zilver Damir Martin en podiumpakker Kjetil Borch zal het in elk geval dringen worden. Polen en Griekenland hebben ook sterke deelnemers.
LM2x en LM4x
Nu het lichtgewichtroeien nog vier jaar langer op de olympische agenda staat, investeerde de KNRB ook wat in deze groep. Twee boten zijn het resultaat waarvan David van Velden en David Kampman het mogen proberen in de olympische dubbeltwee. De finale halen lijkt bijna onmogelijke kaart met Duitsland, Ierland, Italië, België, Polen en Zwitserland in de baan. De dubbelvier met Ward van Zeijl, Lay de Jong, Vincent Goris en Koen van Brussel heeft vier tegenstanders met Italië als topfavoriet.