Lemmelijn strandt richting Tokyo: ‘Mijn starttechniek is nog een pak minder’

Kort

Gelet op zijn roei-ervaring had hij een heel kleine kans. Maar toch waagde hij een poging. En verloor. Ward Lemmelijn is de sterkte roeiBelg sinds jaren. Sterker: hij is regerend wereldkampioen op de ergometer. Hij reisde naar het Olympisch Kwalificatietoernooi in Varese. Daar gaat het voor Europeanen om de allerlaatste skifftickets voor Tokyo. Maar de krachtpatser kon geen potten breken, hij kwam veel te kort en belandde in de C-finale. Geen Tokyo voor onze Zuiderbuur, maar zijn olympische vlam brandt echter nog steeds. Hij kijkt uit naar Parijs 2024.

Hij geeft NLroei een verslag. “Het ging niet super inderdaad. Mijn starttechniek is in vergelijking met de concurrenten nog een pak minder, waardoor ik steeds één tot drie boten achter lig na 100 meter. Hierdoor holde ik steeds achter de feiten aan en was het moeilijk om terug te knokken in het veld. Maar het was mijn allereerste internationale race en je kan niet altijd ervan uitgaan dat alles loopt zoals je wil of hoopt. Dus nu deze ‘tegenslag’ gebruiken als brandstof voor het grotere project. Dat is Parijs 2024”, laat hij weten vanuit Italië.

Lemmelijn ziet perspectief. “Na zes maanden skiffen is het op zich ook al een mooi gegeven dat ik al op dit toernooi ben geraakt. Nu terug hard aan de techniek gaan werken en dan ben ik ervan overtuigd dat de resultaten wel zullen volgen. Nog even geduld hebben.”

Karppinen
Iemand met een wereldberoemde achternaam heeft nog wel zicht op Tokyo. Het gaat om Eeva Karppinen. De Finse start morgen in de A-finale. Eeva is een dochter van Perti Karppinen, de olympisch skiffkampioen van 1976, 1980 en 1984. Het OKT is bedoeld om het aantal deelnemende landen aan het olympische roeitoernooi (op een kunstmatige manier) te vergroten, er zijn ook edities in Azië, Afrika en Amerika.