Cracknell (46) geselecteerd voor Boatrace

Kort

Wat vrijwel niemand voor mogelijk had gehouden, is toch gebeurd. James Cracknell gaat hoogstwaarschijnlijk het record van oudste deelnemer aan de Boatrace verpulveren. De tweevoudig olympisch kampioen (2000 en 2004) is op zijn 46e geselecteerd voor de universiteitsploeg van Cambridge.

Steun NLroei, je kunt hier meedoen aan de crowdfunding. Alvast bedankt!

Tot nu toe stond het record op tien jaar jonger van de Oxford-roeier Mike Wherley (2008). Cracknell begon dit jaar een masteropleiding Filosofie in Cambridge nadat hij de laatste jaren de meest uiteenlopende avonturen had beleefd. Hij roeide samen met Ben Fogle de Atlantische oceaan over, deed mee aan een 900 kilometer tellende skitocht over Antarctica en liep de marathon van New York in een indrukwekkende tijd van 2 uur en 43 minuten.

90 kilo
In 2010 liep hij bij een heftig fietsongeluk blijvend hersenletsel op. Zijn persoonlijkheid zou hierna zijn veranderd. Afgelopen zomer deed hij mee aan de Britse Expeditie Robinson, Celebrity Island, en verloor menig kilo. Desondanks lukte het hem deze winter aan kracht te winnen om geselecteerd te worden voor Cambridge. Gisteren, bij de officiële bekendmaking woog hij net onder de 90 kilo.

Wambersie
Hij zal plaatsnemen op plek nummer 2 en maakt ook nog eens grote kans de wedstrijd te winnen. Cambridge is met de Poolse slagman Natan Wegrzycki-Szymczyk favoriet. Tegenstander Oxford heeft met Augustin Wambersie op diezelfde positie de eerste Belg ooit die meedoet aan boord. Aangetekend moet worden dat Wambersie opgroeide in Brazilië en op de voorbereiding van een aantal juniorentoernooien na bijna nooit in België geroeid heeft. De laatste jaren kwam hij uit voor de universiteit van Pinceton.

Koolschijn
Ook dit jaar heeft de Boatrace een Nederlands tintje. Net als afgelopen keer maakt Renée Koolschijn deel uit van de boot uit Oxford. De 29-jarige promovendus uit Leek begon pas tweeëneenhalf jaar terug in Oxford met roeien en bleek onverwacht over flink wat fysiek talent te beschikken. Op 7 april zit zij op de 3-positie. Vorig jaar stond dit stuk op NLroei.