Zes gouden medailles bij EUC

Wedstrijden

De Nederlandse studentenboten hebben tijdens de finaledag van Europese Universiteitskampioenschappen (EUC) flink huis gehouden. Maar liefst zes keer kwam in Istanbul een Nederlandse boot als eerste over de finish. Daarnaast werden nog zes andere medailles (3x zilver en 3x brons) behaald.

Het Leidse Njord was de grootste winnaar. In de tweezonder wonnen zij zowel bij de mannen als bij de vrouwen. Beide keren was de marge ongeveer 1,5 seconden. Jody de Jong en Carlijn de Rooij rekenden af met twee vrouwen van de Universiteit van Heidelberg, terwijl Dolf Rutten en Thijs Tas de Turken uit Marmara versloegen. Dat laatste was geen sinecure want niet alleen was de Turkse twee een dag eerder nog sneller tijdens de time-trials, ook pakte de twee eerder al een medaille bij de wereldkampioenschappen voor roeiers onder de 23 jaar.

Teerink/Slits
Leidenaren waren ook nog eens succesvol in de lichte mannen vierzonder. Dit keer was het Asopos de Vliet dat de winst pakte, slechts aan halve tel later gevolgd door de Universiteit van Nantes. Goud was er ook voor Laga in de lichte dubbelvier en voor Euros in de vierzonder bij de vrouwen. Oppermachtig was het optreden van Alisha Teerink en Irene Slits. Nadat de twee vrouwen van Argo dit jaar al met grote overmacht het developmentklassement wisten te winnen, bleken ze ook in Turkije verreweg de besten. De Duitse boot uit Konstanz – dat het zilver pakte – kwam maar liefst zes seconden later over de streep.

Golven
Ondanks dat de finaledag onder relatief goede omstandigheden kon worden gehouden, bleef het chaos troef. Waar voorbijvarende veerboten al vaker voor flinke golven zorgde, verstoorde een te hard varende jacht een race van de lichtgewicht mannen. Zie hier het filmpje gemaakt door Oscar Geerars van Thêta van de B-finale met helemaal aan de overkant Brian Poll. De uitslagen van alle wedstrijden zijn hier te vinden.