WKvoorbeschouwing vrouwen: drie medailles?

Voorbeschouwing

Afgelopen jaren waren het vooral de vrouwen die de medailles binnen haalden. Hoofdcoach Josy Verdonkschot streeft er deze olympiade naar om bij de zwaargewichten zowel een medaillewinnende scull- als boordboot te formeren. Daarnaast heeft hij altijd nog de ijzersterke lichte dubbel van Keijser en Paulis in het botenhuis.

Op zich is de Amsterdamse coach – over wie gisteren in NRC een persoonlijk portret stond – goed op weg om de doelen te halen. Al lijkt – mede door pech – het oorspronkelijke zware vlaggenschip – de dubbelvier – misschien wel te zijn overvleugeld door de vierzonder. Van de dubbelvier die zilver won in Rio de Janeiro zijn Nicole Beukers en Inge Janssen nog over. Met Olivia van Rooijen en Sophie Souwer wonnen zij in 2017 zelfs de wereldtitel. Toch is een medaille voor deze ploeg lang niet vanzelfsprekend.

Niveau
Vorig jaar – met Florijn op de plek van Janssen – haalde de boot ternauwernood brons en dit seizoen bleef slagvrouw Nicole Beukers vanwege een ernstige rugblessure vrijwel het gehele seizoen aan de kant. Er kan zeker gesteld worden dat in dit veld ten opzichte van twee jaar geleden het niveau flink is toegenomen. Nederland is dan ook niet favoriet, die eer komt China toe. Met Duitsland en Polen zal vermoedelijk gevochten worden om de andere podiumplaatsen.

Weerbaarheid
De vierzonder-stuurvrouw ontwikkelde zich ondertussen ijzersterk met een gouden medaille bij de Europese kampioenschappen eerder dit jaar als voorlopige hoogtepunt. Het is echter wel de vraag hoe de ploeg van de tik is bekomen van de wereldbekerwedstrijden in Rotterdam, toen de ploeg roemloos als vijfde eindigde. In Linz zal blijken hoe het met de weerbaarheid zit van deze relatief nieuwe ploeg. Met Australië, Verenigde Staten, Denemarken en China zijn er in elk geval genoeg gegadigden voor het goud.

Racers
Ook omtrent de lichte dubbeltwee van Ilse Paulis en Marieke Keijser zal het afwachten zijn hoe het met de vorm gesteld is. Net als Beukers, was ook Keijser dit jaar voor langere tijd uit de roulatie. In Rotterdam liet het duo weer een sterk staaltje racen zien door op een kansloze geachte boei de halve finale te winnen. Indien in topvorm zouden ze zeker goed voor goud kunnen zijn, al zijn de Nieuw-Zeelanders dit jaar vooralsnog bijzonder sterk.

Scheenaard/De Jong
De lichte vrouwen konden het laatste trainingskamp in Pusiano beschikken over een uitstekende sparringpartner. Want na de terugkeer van Beukers in de dubbelvier keerde Roos de Jong weer terug naar de dubbeltwee met Lisa Scheenaard, met wie zij vorig jaar al als vijfde was geëindigd. Het veld is er in de breedte sindsdien bepaald niet slechter op geworden met Roemenië als extra nieuwe kanshebber. Voor een finaleplaats wordt het dringen.

Herindeling
Nadat de acht in Henley en in Rotterdam bepaald niet best voor de dag verscheen werd de boot op twee plekken gewijzigd. Elsbeth Beeres en Mieke Wilms moeten het extra geven om de top-5 te halen want dat zou olympische kwalificatie betekenen. Op papier zijn er vooralsnog zes betere boten. Het is aan de acht te laten zien dat dit geen werkelijkheid wordt.

Kwalificatie
De slachtoffers van de herindeling zullen in de skiff (Youssifou) en in de tweezonder (Wielaard en Drenth) starten. Van hen zullen geen wonderen verwacht worden. Al zijn een top-9 (skiff) of top-11 (twee) met gejuich ontvangen worden, want dat betekent in elk geval een internationaal startbewijs voor de Olympische Spelen. Wat dat precies waard is, is nog onzeker omdat nationale sportkoepel NOCNSF strengere normen hanteert. Maar op zijn minst betekent het extra accreditaties voor reserves in Tokio.

Veldhuis
Martine Veldhuis geldt als reserve voor de lichte dubbeltwee en zal in de skiff gaan proberen haar prestatie van vorig jaar (zevende) te verbeteren. Gezien het feit dat veel van haar tegenstanders vorig jaar nu in de dubbeltwee zitten, zou dat mogelijk moeten zijn.