Dit is deel II van de WKvoorbeschouwing, het gaat om de boten die begin van deze week de starten.
W4-
Hoofdcoach Josy Verdonkschot neemt een risico door vier vrouwen uit de acht dubbel te laten starten, alleen Canada doet dit ook. Hij wil de olympiërs van Rio uit zijn boot graag iets extra’s bieden. Dat krijgen ze, want dit nieuwe olympische veld is met twaalf ploegen kwantitatief sterk bezet. Australië is de topfavoriet. Vermoedelijk zal de oranje ploeg sterker zijn dan in Luzern toen een vierde plaats werd behaald. Op een goede dag moet een medaille zelfs mogelijk zijn. Niet teveel wedstrijden in de benen hebben, zou wél handig zijn.
Voorspelling: 1. Australië, 2. Verenigde Staten, 3. Canada, 4. Nederland (Jorritsma/Van Veen/Rustenburg/Lanz)
Support NLroei, klik hier en doneer direct!
M2x
Het is bijna onmogelijk iets te zeggen over de kansen van de kersverse nationale dubbeltwee. Ondanks prima eerdere skiffresultaten werd Pampus-roeier Van Sprang onlangs te licht bevonden voor de dubbelvier. De pas 19-jarige Schwarz heeft een lang (succesvol) seizoen achter de rug. Maar beiden zeggen een goede ‘klik’ te voelen. In de dubbeltwee vooraan varen is echter geen sinecure. De verschillen aan de top zijn klein en er zijn veel ploegen die meedingen voor een finaleplek.
Voorspelling: 1. Nieuw-Zeeland, 2. Litouwen, 3. Polen, 11. Nederland (Schwarz/Van Sprang)
W2x
Verdonkschot investeerde afgelopen jaar niet alleen in een bredere boordgroep, ook kregen een aantal scullsters kansen. Naast skiffeuse Lisa Scheenaard die volop meedraait voor een plek in de dubbelvier zijn ook Marloes Oldenburg en Roos de Jong meegenomen. Gezien hun elfde plaats in Luzern is de kans niet groot dat zij vooraan zullen varen. Met dertien deelnemende boten moet een betere klassering er echter zeker in zitten.
Voorspelling: 1. Nieuw-Zeeland, 2. Frankrijk, 3. Australië, 10. Nederland (Oldenburg/De Jong)
W1x
Lisa Scheenaard heeft inmiddels een behoorlijk aardig CV opgebouwd met een vierde plaats vorig jaar bij de wereldbeker in Poznan en vooral door winst vorig jaar in Henley. Het heeft ervoor gezorgd dat tegenstanders haar als geduchte concurrent zien. Interessant is dat er in dit veld momenteel een wisseling van de wacht plaatsvindt. Toppers als Kim Brennan en Emma Twigg zijn gestopt, waardoor de strijd open ligt. Kan Scheenaard een finaleplaats afdwingen?
Voorspelling: 1. China (Duan), 2. Zwitserland (Gmelin), 3. Oostenrijk (Lobnig), 7. Nederland (Scheenaard)
W8+
Het is even de vraag hoe de Nederlandse vrouwenacht er voorstaat. De laatste keer dat zij in deze samenstelling aan de start lagen was bij het EK waar zij een zilveren medaille wisten te veroveren. Daarna behaalden de U23-talenten een gouden medaille bij hun WK in Plovdiv en roeiden de anderen in een ander boottype. Duidelijk zal nu worden of het verlengen van hun seizoen de ‘jonkies’ goed heeft gedaan. De concurrentie heeft dit jaar wisselende dingen laten zien. Zo moest de lang ongenaakbaar geachte ploeg van Amerika in Luzern met brons genoegen nemen. Ook Nieuw-Zeeland presteerde wisselvallig.
Voorspelling: 1. Verenigde Staten, 2. Roemenië, 3. Nieuw-Zeeland, 5. Nederland (Wielaard/Lanz/Van Veen/Jorritsma/Florijn/Rustenburg/Clevering/Meester/Noort)
M8+
Met de ervaring van de huidige bemanning (vijf man uit de bronzen acht van vorig jaar zijn blijven zitten) en het talent dat er nu in Nederland rondloopt moet de Holland Acht komende jaren zeker kanshebber zijn voor het podium, inclusief de hoogste trede daarvan. Of dat er nu al uitkomt is nog onzeker. Duitsland presteert het hele jaar al bijzonder sterk. Daarnaast bleek de eerste 500 meter van het Nederlandse vlaggenschip tot nog toe onder de maat. Australië en Polen zijn sterke concurrenten en wat dacht je van het thuis roeiende Amerika? De acht onder leiding van succescoach Mike Teti roeide dit jaar nog geen wedstrijd en zijn dus dé onzekere factor in dit veld.
Voorspelling: 1. Duitsland, 2. Verenigde Staten, 3. Nederland (Van den Ende/Knab/Braas/Wieten/Hendriks/Meylink/Versluis/Lücken/Van Engelenburg)