WKVoorbeschouwing deel I: goud voor de vrouwendubbelvier?

Achtergrond

Waar het eerst de bedoeling was met een kleine equipe naar de WK te gaan, stuurde de bond uiteindelijk een flinke afvaardiging naar Sarasota. Van de dertien boten moeten drie medailles zeker mogelijk zijn. Misschien zelfs wel meer. NLroei doet een blik in het koffiedik en waagt zich aan een voorspelling. Vandaag de ploegen die zondag in actie komen.

Support NLroei, klik hier en doneer direct!

LW1x
Marieke Keijser is de enige Nederlandse afgevaardigde in een niet-olympisch nummer en bovendien de enige lichtgewicht. Haar potentiële partner, olympisch kampioen Ilse Paulis, kan vanwege co-schappen niet mee doen. Met drie wereldtitels op rij weet Keijser als geen ander wat winnen is, maar kan ze dat ook bij haar eerste senioren WK? In Luzern moest ze nog genoegen nemen met zilver, iets dat lastig accepteren was voor een geboren winnares als Keijser. Ondanks een hardnekkige knieblessure eerder deze zomer zal ze gebrand zijn op winst. Haar eerdere belangrijkste tegenstrever, Kirsten McCann, piekte in Zwitserland wellicht te vroeg. Haar hele equipe presteerde daar sterk.
Voorspelling: 1. Nederland (Marieke Keijser), 2. Zuid-Afrika (Kirsten McCann), 3. Verenigde Staten (Mary Jones)

M2-
De vorm van de Nederlandse tweezonder is lastig vooraf in te schatten. Het Nereusduo Lex van den Herik en Bo Wullings roeiden bij de NK naar een verrassende derde plek en behaalden bij de EK een finaleplaats. Van den Herik ging vanaf toen verder met de U23-acht en Wullings roeide niet onverdienstelijk twee wereldbekers met een niet topfitte Dirk Uittenbogaard. Sinds de zomer is het oorspronkelijke tweetal weer herenigd, maar de finale halen zal lastig worden.
Voorspelling: 1. Kroatië, 2. Nieuw-Zeeland, 3. Italië, 8. Nederland (Wullings/Van den Herik)

M4-

De Holland Vier is precies zo’n ploeg die voor een verrassing kan zorgen. Hoewel ze in de hiërarchie achter de Holland Acht staan, zouden bijna alle roeiers aanspraak kunnen maken op een plek in de prioriteitsboot van de bond. Hun prestaties liegen er elk geval niet om. Waar voorheen in finales nog onder gepresteerd werd, brak de ploeg die ban in Luzern, waar een knappe bronzen medaille werd veroverd. Dat kunststukje herhalen zal lastig worden met toplanden als Groot-Brittannië, Australië en Italië in de baan.
Voorspelling: 1. Groot-Brittannië, 2. Australië, 3. Italië, 4. Nederland (Langen/Tissen/Van der Want/Viergever)

W4x

De Nederlandse vrouwen dubbelvier lijkt zo langzamerhand een abonnement te hebben zilver. Zowel bij de Olympische Spelen, als bij de EK en in Luzern eindigde het vlaggenschip van Josy Verdonkschot als tweede. Slagvrouw Nicole Beukers gaf aan inmiddels wel klaar te zijn met die kleur metaal. Het WK in Sarasota is hét moment om daarmee af te rekenen. De ploeg beschikt in elk geval over de snelheid om iedereen te kunnen verslaan. Het is wachten tot het moment dat niemand beter blijkt.
Voorspelling: 1. Nederland (Van Rooijen/Janssen/Souwer/Beukers), 2. Polen, 3. Duitsland

M4x

De mannelijke evenknie is zo’n beetje de verrassing van het seizoen. Niemand had gerekend op een zilveren medaille (inclusief Nederlands record) bij de tweede wereldbekerrace in Poznan. Maar zit er meer in het vat? Dat zal lastig worden, in Luzern bleek dat de ploeg iets aan snelheid had ingeboet. Wél is inmiddels succescoach Diederik Simon aan de coachstaf toegevoegd. Misschien kan hij een beslissend zetje richting finale geven.
Voorspelling: 1. Litouwen, 2. Groot-Brittannië, 3. Polen, 6. Nederland (Keijser/Wiersma/Metsemakers/Robbers)

M1x

Groot vraagtreken is skiffeur Stef Broenink. De Leidenaar kende een slecht seizoen maar gaf aan inmiddels goed hersteld te zijn. De vraag is nu of hij met die vorm – net als in Luzern vorig jaar – de groten der aarde kan bestrijden. Makkelijk zal hij het in elk geval niet krijgen met onder andere wereldrecordhouder Manson, meervoudig wereldkampioen Ondrej Synek en winnaar van olympisch zilver Damir Martin.
Voorspelling: 1. Nieuw-Zeeland (Manson), 2. Tsjechië (Synek), 3. Cuba (Fournier Rodriguez), 7. Nederland (Broenink)