WK18: Stuntteam Keijser & Van Sprang verrast, ook zichzelf

Kort

Stel, je maakt deel uit van een ploeg die op het randje van A-finale-niveau zit. Dan kun je er niet zo maar van uitgaan dat je de regerend Europees kampioen naar de herkansing kunt sturen door ze in een heat te verslaan. Toch presteerden Amos Keijser en Niki van Sprang dat. De mannen van de oranje dubbel kunnen tot de halve finales van vrijdagochtend aan de oplader, met de benen omhoog. Er gaan nog drie ploegen direct door naar de volgende ronde.

Slag Van Sprang vertelt. “De eerste 1.400 meter ging alles vanzelf, de laatste 600 meter was het iedere haal knokken. Dat was echt niet goed genoeg, maar overall kunnen we tevreden zijn. Ik sluit niet uit dat de Fransen ons hebben onderschat”, zegt Van Sprang. “Of we ons zelf ook hebben verrast? Die vraag probeer ik de hele dag al voor mezelf te beantwoorden. Denk dat we gebaseerd op de trainingen wisten dat we een goede snelheid hadden en geloofden er ook wel in. Maar dat het dan ook lukt…In de halve finale begint iedereen weer op nul.”

Steun de onafhankelijke roei-journalistiek, doneer hier aan NLroei. Bedankt!

Doorstromers
Ilse Paulis en Marieke Keijser wonnen ook hun eerste optreden in de lichte dubbel. De (nog) regerende wereldkampioenen uit Roemenië werden aan de Hollandse zegekar gebonden. De nog vrijwel fonkelnieuwe ‘Schwarz-vier’ ging eveneens als eerste over de finish en stroomt samen met Zuid-Afrika rechtstreeks door naar de halve finale. De vrouwendubbelvier is tijdens dit toernooi de enige titelverdediger uit Nederland, de ploeg ligt op koers. Het scullende kwartet won van Australië (2e) en de sterke vrouwen uit Oekraïne (3e).

Herkansers
De mannendubbelvier van Abe Wiersma slaagde er net niet in om de voorwedstrijd te winnen, de Oekraïners waren een halve seconde sneller. Door de omvang van het veld is het zo dat alleen de eerste plaats direct toegang  gaf tot de A-finale. De quadruple van slag Abe Wiersma zal moeten herkansen.  Dat geldt ook voor lichte solist Martine Veldhuis en de boordtweetjes van de mannen en de vrouwen. Zij braken (nog) geen potten.

Alle uitslagen van vandaag zijn hier te vinden.