Oost-Europa domineert bij junioren-EK

Kort

De Europese kampioenschappen voor junioren in Belgrado – waar Nederland vanwege de coronabeperkingen niet heen kon – eindigden afgelopen weekeinde in een Oost-Europees feestje. Roemenië won vijf gouden medailles en was de grote winnaar van het evenement.

Ook Oekraïne, Belarus en Rusland pakten twee gouden plakken. De Russen waren de sterkste in zowel de jongensdubbelvier als de jongensacht. De enige West-Europese landen die wonnen, waren Frankrijk (tweemaal) en Spanje. De Fransen pakte met Victor Macelot onder andere het goud in de prestigieuze skiff. Spanje was de snelste in de jongensdubbeltwee.

Roeinaties
Ondanks alle coronabeperkingen waren er alsnog 27 landen die naar Servië afreisden. Toch ontbraken grote roeilanden als Groot-Brittannië (Ierland was er wel), Duitsland en Italië. Nederland besloot eveneens op het laatste moment niet te gaan. De enige junioren die nog een internationale wedstrijd roeiden waren Hidde Lycklama en Guus Mollee.

Troost
Deze roeiers zaten voorheen in de dubbelvier die zeker in staat moest worden geacht een medaille te pakken bij het juniorentoernooi. Drie weken terug mochten zij in de dubbeltwee meedoen aan de EK onder 23 in Duisburg. Daar eindigde het duo als 13e. Schrale troost (of zout in de wonde) was dat de Grieken die daar achter hen eindigden in Belgrado het brons pakten.