WK18 Achten vandaag eindelijk los, vrouwen trappen af om 10:17 uur

Dagprogramma

Achttien Nederlandse mannen en vrouwen hebben zich dit WKtoernooi flink kunnen opladen: vandaag roeien de beide achten hun voorwedstrijd.

Vrouwen-acht: 10:17 u
De vrouwen vertrekken als eerste. Onze redacteur Coen Eggenkamp schreef dit in zijn voorbeschouwing: ‘Het is is in 2018 nog totaal onvoorzien wie bij de WK op het podium gaan belanden. Nederland, Nieuw-Zeeland en Roemenië wonnen de belangrijkste toernooien. Canada pakte in het sterk bezette Luzern het zilver en de Verenigde Staten hebben wederom een sterke ploeg. De acht van coaches Titus Weijschedé en Diederik de Boorder kende aanvankelijk wat problemen toen slagroeister Veronique Meester tijdelijk afzwaaide voor co-schappen, maar bij het EK leek de ploeg ondanks een derde en laatste plaats weer redelijk op de rit. Toch werd toenmalig slagroeister en herintreder Carline Bouw weer van slag gehaald. Met Kirsten Wielaard op die positie zou het octet beter lopen.’

Nederland start om 10:17 u tegen Canada, China en de Verenigde Staten, alleen de winnaar gaat direct door naar de A-finale.

Steun de onafhankelijke roei-journalistiek, doneer hier aan NLroei. Bedankt!

Holland Acht 10:41 u
NLroei bracht gisteren een interview met de inspanningsfysioloog van de mannnenequipe, de NOS zette een filmpje over de Holland Acht online.

Coen Eggenkamp ziet de door maestro Mijnders gecoachte ploeg ver komen: ‘Bij elk toernooi waaraan deze ploeg meedeed, belandde negen man op het podium en volgens hoofdcoach Mark Emke verliep de laatste voorbereidingsstage in Oostenrijk uitstekend. Of het voldoende is om de Duitse wereld- en olympisch kampioenen te achterhalen is onwaarschijnlijk. Zij waren dit seizoen (vooralsnog) oppermachtig. Daarnaast is vooral Australië sterk. Groot-Brittannië maakte van de acht de prioriteitsboot maar kende een maand geleden veel tegenslag met zieken en geblesseerden. Hoe ze er nu voorstaan zien we woensdag. Ook Roemenië geldt als een gevaarlijke outsider.’

Nederland lootte Italië, Roemenië en Duitsland. De eerste twee aankomende boten kunnen gelijk door de A-finale.

Twee zonder stuurman 15:14 u
Sander de Graaf en Vincent Klaassens hebben een zwaar en groot veld. Vanmiddag staan de kwartfinales op de rol. De beste drie gaan over naar de halve finales. Eén van die plaatsen lijkt al vergeven, het Nederlandse tweetal treft namelijk de gebroeders Sinkovic.

De uitslagen, lotingen etc staan hier, de livevideostream staat daar. Later vandaag verschijnt op NLroei.nl een interview met Isabelle Jacobs, coach van de scullsters. NLroei.nl is nu ook op Instagram.