WK U23: Twee wereldrecords en zeven ploegen een ronde verder

Algemeen

Gisteren was het de beurt aan de titelverdedigers Marieke Keijser en de mannenacht om te laten zien waarvoor zij komen. Het octet en de lichte skiffeuse plaatsten zich niet alleen voor de volgende ronde, zij lieten zelfs een wereldrecord in de categorie onder de 23 jaar noteren.

Marieke Keijser was duidelijk de baas in de voorwedstrijd. Met bijna acht seconden voorsprong kwam zij als eerste over de eindstreep, wat uiteraard voldoende was voor een halve finaleplaats. De uitslag was in zekere zin opvallend, want halverwege de race lag zij nog tweede achter de Duitse Sophia Krause. Vlak daarna kwam de Rotterdamse los.

Favorietenrol
Ook de mannenacht maakt zijn favorietenrol tot dusver waar. de ploeg met Bram Schwarz op slag vloog uit de start. Na vijfhonderd meter lagen de Hollanders al anderhalve seconde voor op de rest. Zij gaven hun voorsprong niet meer weg. Een finaleplaats is voor nu de buit.

Mannentweeën
Zowel de mannendubbeltwee als de mannen tweezonder lieten vandaag in zwaar bezette velden zien wat zij waard zijn. De halve finale is daarmee binnenboord voor de tweezonder van Jochem Kostelijk en Sander de Graaf. Melvin Twellaar en Luuk Adema wisten zichzelf niet te behoeden voor een extra ronde, de dubbeltwee vaart vandaag een herkansing.

Eindstrijd
De vrouwendubbelvier kwam in de voorwedstrijd net te weinig mee om een finaleplaats te behalen. Maar er was uiteraard een herkansing. Bente Paulis, Martine van den Boomgaard, Eline Feitsma en Mieke Wilms werden tweede. Een plaats in de eindstrijd is veiliggesteld.

Wereldrecords
Marieke Keijser en de mannenacht noteerden een tijd die nooit eerder is geroeid bij een internationaal sb-evenement. Maar zij waren niet de enige. Maar liefst zeven wereldrecords sneuvelden op één dag. Blijkbaar is er iets aan de Bulgaarse baan waardoor boten snel zijn. De juniorenWK van 1999 werd op dezelfde baan gehouden en ook daar werd record na record verscherpt. Kenners zeggen dat het extreem warme water bijdraagt aan extra snelle tijden.

Nederlandse races vrijdag

Vandaag verschijnen de volgende Nederlandse ploegen ten tonele, Nederlandse tijd:

  • 8.20 uur: Mannen dubbeltwee, herkansing: Melvin Twellaar en Luuk Adema
  • 9.10 uur: Lichte mannendubbeltwee, herkansing: Freek Temming en Floris Loeffen
  • 15.48 uur: Mannen dubbeltwee, halve finale c/d: Melvin Twellaar en Luuk Adema (afhankelijk van herkansingsrace)
  • 15.58 uur: Lichte mannendubbeltwee, halve finale c/d: Freek Temming en Floris Loeffen (afhankelijk van herkansingsrace)
  • 16.32 uur: Vrouwen vierzonder halve finale: Elsbeth Beeres, Karolien Florijn, Ymkje Clevering, Veronique Meester
  • 17.07 uur: Mannen vierzonder: Ralf Rienks, Jacob van de Kerkhof, Haye Dijkstra, Rik Rienks

 

1 thought on “WK U23: Twee wereldrecords en zeven ploegen een ronde verder

  1. Maar worden de beste tijden ook officieel erkend, want daarmee is Marieke ook de snelste lichte dame ooit in Nederland, zo’n 4 seconden sneller dan Marit!

Comments are closed.