WK 2018 De Koning: ‘Ik had moeite om in mijn ritme te komen’

Interview

Met een luide kreet net over de finishlijn vierde paraskiffeur Corné de Koning zijn eerste wereldtitel in de skiff. De 26-jarige Goesenaar was dan wel vooraf de gedoodverfde favoriet, hij was vooraf behoorlijk nerveus geweest.

“Iedereen zei de laatste dagen tegen me dat ik het wel even zou winnen. Ik had het daar wel een beetje lastig mee. Het legde de druk nogal hoog”, vertelde een zichtbaar opgeluchte De Koning na afloop. Het zorgde ervoor dat het eerste deel van de race niet vlekkeloos verliep. “Ik had vanwege de zenuwen moeite om in mijn ritme te komen. Daarnaast was ik ook een beetje verrast door de ontwikkelingen in het veld.”

Steun net als Wouter Weerheijm de onafhankelijke roei-journalistiek, doneer hier aan NLroei. Bedankt!

Verrassingen
De Koning doelde op het feit dat zijn vooraf als beste ingeschatte concurrent, paralympisch kampioen Laurence Whiteley, vanaf begin af aan ver weg viel. “Dat hij zo slecht meekwam was wel een verrassing. Net als dat de Canadees ineens een stuk harder roeide dan ik had verwacht.” De Koning, die in tegenstelling tot de rest het vooral moest hebben van een lange haal met laag tempo, had gelukkig in het eerste deel voldoende voorsprong gepakt om zijn aanvallen te kunnen pareren. “Zeker in de derde 500 meter zette hij een paar keer goed aan. Gelukkig had ik het onder controle en kon ik op het eind nog iets uitlopen.”

Netflix
Na een lang durende dopingcontrole en een korte lunch stond De Koning alweer klaar om een stukje te gaan trainen in de dubbeltwee met Annika van der Meer. Morgen wacht hen de finale van hun hoofdnummer, de paralympische dubbeltwee. “Ik moet nu meteen weer schakelen en de focus blijven houden. Uiteindelijk heeft de dubbeltwee absoluut onze prioriteit. Maar dat gaat zeker goed komen. Na de training is het gewoon weer naar het hotel en daar Netflix kijken.”