Corné de Koning: einde van een dubbel, leve de ‘nieuwe’

Interview

Het leek een perfecte combinatie: gouden handbiker Chantal Haenen en viervoudig gouden paraskiffeur Corné de Koning samen in een dubbeltwee. Ondanks de geringe roei-ervaring van Haenen liep hun bootje steeds beter en leek het topsportduo kans te gaan maken op een medaille bij de Paralympische Spelen. Maar er kwam een breuk. De Koning legt aan NLroei uit hoe dat zit.

Bij de laatste WK werd de ploeg vierde, op nog geen vier seconden van brons. “Maar Chantal sprak een paar maanden na de WK haar twijfels uit. Ze vroeg zich hardop af of we medaillekansen hadden. Met haar handbike heeft ze kans op goud. Langer verhaal kort: twijfel is niet goed voor het juiste commitment. Toen hebben onze coach Jan Klerks en ik besloten dat het beter was dat we zouden stoppen”, zegt De Koning.

Benutten
Hij baalde er toen heel erg van, als hij erover praat is dat gevoel er nog steeds een beetje. “We hebben in korte tijd veel meegemaakt. En flinke progressie geboekt. Chantal is een topsporter en een leuk mens. Vanaf het begin van onze samenwerking was duidelijk dat de handbike voor haar belangrijker is. Daar ligt haar prioriteit. Dus ook wat trainen betreft.”

De Haenen-combi is dus van de baan. De Koning wil het veroverde startbewijs voor Parijs echter wel benutten. “Het vinden van een nieuwe partner is niet eenvoudig. Over een half jaar begint ons toernooi. Het is ondoenlijk om iemand het roeien in die tijd nog helemaal te leren. Ik ben ontzettend blij dat mijn oude roeipartner Esther van der Loos de draad weer wil oppakken.”

Chef
Van der Loos – inmiddels 53 – is samen met De Koning in 2016 samen naar de Paralympische Spelen van Rio geweest. Erna ging hij met Annika van der Meer de boot in, daarmee werd Tokyo gehaald. “Maar Esther bleef altijd bij het pararoeien betrokken, onder andere als chef d’equipe. En ze is fit, het roeien is ze absoluut niet verleerd. De eerste keer roeien ging eigenlijk weer als vanouds. We hadden slechts een baantje nodig om elkaar weer te vinden.”

De hoop op een medaille heeft De Koning absoluut niet verloren. “Esther werkt aan haar conditie, we hebben nog maanden om in topvorm te komen. En we kunnen de wereldbeker in Varese en later de EK als oefenwedstijden gebruiken. Op onze souplesse komen we sowieso een eind”, aldus een vastberaden De Koning.