Klimaatverandering: hoe wordt het roeiweer?

Algemeen

Het klimaat  verandert lees ik vaak en ik heb er in de Tweede Kamer menig debat over gevoerd. Het zal warmer worden vergeleken met vroeger, maar wat mij opvalt is de onzekerheid. Het weer lijkt steeds moeilijker te voorspellen. Veel weersverwachtingen komen niet uit of worden na een paar dagen weer aangepast. Zo zou het in de nacht van zondag op maandag sneeuwen. Ik heb geen sneeuw gezien, ook niet toen ik even wakker was. Het zou vervolgens gisterochtend sneeuwen, er viel inderdaad tegen 10 uur wat natte sneeuw maar na vijf minuten was het weer droog.

Het is anders dan vroeger. Als het sneeuwde lag er toch meestal een aantal dagen een pak en soms kon en  mocht er een aantal dagen niet worden geroeid. Dan gingen we binnen op de fietsergometer en naderhand op de roei-ergometer trainen.

Hoe gaat het nu verder? De winter duurt officieel tot 21 maart, dus nog ruim twee maanden. We hebben echter in het weekend van 17-18 februari de winterwedstrijden in Delft. Is dat te vroeg of eigenlijk te laat? Het KNMI is druk aan het werk om te kijken hoe het in de toekomst gaat, maar daar komt ook niet één antwoord uit. Vast staat echter wel dat het warmer gaat worden. Er komen meer tropische dagen en minder vorstdagen. Ook gaat de zeespiegel stijgen.

We zullen dus minder last krijgen van dat vanwege de vorst niet mag worden geroeid. Dat is wat het roeien betreft positief, maar voorlopig is het afwachten en zal er toch af en toe ijs  kunnen zijn. En vooral de onvoorspelbaarheid is lastig, maar daar zullen we aan moeten wennen.