Atlantic challenge: Defensie schiet te hulp bij training

Algemeen

Het is najaar en dus maken verschillende roeiers zich op voor de Atlantic Challenge. Dit jaar schreven twee Zwolse docenten, Aidan Scherpbier en Tristan Sim, zich in die groots inzetten in hun voorbereiding de atlantische oceaan te trotseren. Defensie schiet ze te hulp met stresstesten.

Het duo krijgt naast de reguliere trainingen ook een speciaal programma bij het opleidings- en trainingscentrum van de Koninklijke Landmacht in Amersfoort. De trainingssessies zijn erop gericht om ze als buddy te laten samenwerken in stressvolle omstandigheden. Eén van de stresstest is speciaal voor de Zwollenaren ontwikkeld. Ze leren er wat fysieke uitputting doet met henzelf, maar ook met de ander. Het doel is mede te leren om te gaan met de uitputtingsverschijnselen van de ander.

Parcours
“We hebben een parcours uitgezet waarbij hun voornaamste beweging, het roeien, frequent voorkomt en waarbij ze een parcours lopen waarbij het hele lichaam fysiek wordt aangesproken. Een parcours om ze in korte tijd fysiek en mentaal aan hun taks te laten komen”, legt Jan Versnel van de Koninklijke Landmacht uit aan RTV Oost. “Ik denk dat ze fysiek en qua kennis en kunde best aardig voorbereid zijn, maar dat het mentale gedeelte het moeilijkst gaat worden. 5000 kilometer roeien in de open elementen op de oceaan, dat is heftig.”

Fouten
Na flinke inspanning neemt het denkvermogen af en worden er sneller fouten gemaakt. Behalve fysieke en mentale testen krijgen de roeiers ook voedings- en communicatie-, navigatie- en persoonlijkheidstrainingen bij de landmacht. Ze leren wie ze zijn en hoe ze reageren op elkaar. Ook over hygiene wordt van tevoren nagedacht. Het koppel zit ongeveer veertig dagen in een boot zonder te kunnen douchen.

Atlantic Challenge
De Atlantic Challenge is een roeitocht voor het goede doel. De Zwolse docenten maken de oversteek over de atlantische oceaan om aandacht te vragen voor het probleem van de plastic soep. De teamnaam is Team Migaloo. Ze zijn te volgen via de website teammigaloo.com.