Willem-Alexanderbaan wordt topsportlocatie voor kanoërs

Kort

De Nederlandse kanosprinters krijgen vanaf 1 maart met de Willem-Alexanderbaan (WAB) een centrale trainingslocatie. Het Watersportverbond wil deze vorm van kanoën professioneler aan gaan pakken en mikt op minimaal twee medailles bij de Olympische Spelen van 2028.

Naast het opzetten van een vaste topsportplek – waarvoor enkele topsporters zullen moeten verhuizen – wil het Watersportverband ook internationale toernooien naar de WAB halen. Nederland is in deze discipline vooralsnog bepaald geen topland. De laatste olympische medaille werd in 1988 in Seoul behaald in de K2 over 500 meter bij de vrouwen.

Roeiers
Wat de verhuizing in zal houden voor de roeiers is nog niet duidelijk. Tot nu toe trainden de kanoërs op verschillende plekken en ook op de Bosbaan. Bondscoach Nicole Bulk, die voorheen ook coördinator topsport was bij de roeibond, rekent in elk geval op een eigen plek. “Het is echt een historisch moment voor ons. We hoeven niet meer tussen de bootjes door te trainen, maar hebben nu echt onze eigen ruimte met alles erop en eraan”, vertelde ze aan RTV Rijnmond.