Washington-roeiers beginnen beweging tegen seksuele intimidatie na schandaal

Kort

In 2017 werden twee roeiers van de prestigieuze University of Washington weggestuurd na het verspreiden van video’s waarbij de twee studenten seks hadden met een dronken eerstejaars student. Een kleine twee jaar later start een groep studenten een beweging om dit soort praktijken in de toekomst te voorkomen.

Steun NLroei, je kunt hier meedoen aan de crowdfunding. Alvast bedankt!

Grote kracht hierachter is Maggie Phillips. Zij was in 2017 de captain van de vrouwenploeg en is inmiddels assistent-coach van de universiteitsploeg. “Voor mij was het vooral belangrijk dat het vanuit de studenten kwam. Vanuit allerlei organisaties werd namelijk al veel gedaan op dit gebied, zo kregen we elk jaar wel drie keer een training. Maar uiteindelijk zijn het de mensen in de boot die een bepaalde cultuur creëren. Verandering is dus alleen mogelijk vanuit hen”, stelt ze in een interview met de Seattle Times.

Zussen
Samen met de ploegpsycholoog en de vrouwenhoofdcoach begonnen zij te vragen of roeiers interesse hadden hierin mee te denken. Meerdere mensen – ook uit de mannenploeg – meldden zich aan voor de SAASHA (Student Athletes Against Sexual Harassment and Assault). “Na het incident stonden wij als ploeg bekend om een ‘verkrachtcultuur’ en dat was behoorlijk confronterend voor mij. Ik heb drie zussen en dat zette me wel aan het denken. Hoe zou ik reageren als het één van mijn zussen zou overkomen”, zegt senior Max Rennie.

Discussie
De werkwijze van de organisatie bestaat vooralsnog uit het opstellen en verzorgen van presentaties en discussies over seksueel geweld met andere sporten die aan de University of Washington verbonden zijn. Inmiddels zijn ze al langs geweest bij de voetbal-, basketbal- en turnprogramma’s. Ook hebben ze gesproken op een conferentie van de Amerikaanse roeibond US Rowing om als voorbeeld te dienen voor andere universiteiten in het land.

Diversiteit
“Uiteindelijk gaat het erom dat we de mensen al bereiken voordat ze op een universiteit aankomen. Op die leeftijd moet al duidelijk zijn over hoe een gezonde relatie eruit ziet en hoe je om wil gaan met zaken als seks en drank. Roeien is een sport met weinig diversiteit en is weinig toegankelijk. Dus we willen het uiteindelijk graag breder trekken dan dit”, aldus Phillips.