Verdonkschot wil met zijn vrouwen doorbouwen naar EK

Voorpagina Wedstrijden

De nationale vrouwen lieten zich dit weekeinde vooraan zien. De equipe presteerde vrijwel optimaal bij de wereldbekerwedstrijden in Plovdiv en het talententeam won verschillende races bij de Wedau Regatta in Duisburg.

Met name het optreden van zijn vrouwen in Bulgarije kon op de goedkeuring van bondscoach Josy Verdonkschot rekenen. “Ik ben zeker tevreden. Ondanks de niet altijd even grote velden was er overal wel genoeg kwaliteit om een goed idee te hebben waar we nu staan. Hierop moeten we doorbouwen richting het EK”, stelde hij. Dat evenement vindt over drie weken plaats in Luzern.

Suboptimaal
De coach zal opgelucht zijn dat zijn ploegen ook in suboptimale opstellingen hard kunnen varen. Afgelopen weken en maanden kampten verscheidene vrouwen met blessures, zo staat lichtgewicht topper Marieke Keijser al enige maanden aan de kant en ging zijn slagvrouw van de dubbelvier, Nicole Beukers, vorig weekeinde door haar rug.

Vervangers
Verdonkschot: “We moeten bij die boten eerst even zien hoe het met hen staat. Maar we nemen geen overhaaste beslissingen, het WK staat voorop. Bovendien hebben hun Martine Veldhuis en Roos de Jong laten zien volwaardige vervangers te zijn.” Extra meevaller is dat Lisa Scheenaard zonder noemenswaardige voorbereiding ook in de skiff met de wereldtop mee kan komen.

Tegenstand
Ondanks het beperkt aantal ploegen was hij achteraf blij gekozen te hebben voor Plovdiv in plaats van de Wedau Regatta dichterbij huis. “Bij de vierzonder en de tweezonder hadden we echt mooie velden. In Duisburg hadden we daarvoor geen goede tegenstand getroffen. Hetzelfde gold overigens voor de dubbelvier. China is nu eenmaal beter dan onze SB-vrouwen.”

Belasting
Een ander argument was de zware belasting van een dubbel programma zoals in Duisburg waarbij je twee races per dag afwerkt. “Dat is een stuk belastender dan bij de wereldbeker waar je maximaal eenmaal per dag start. In aanloop naar het EK vind ik dat belangrijk, we vertrekken woensdag alweer naar Pusiano voor een trainingsstage. Daarnaast had het met de schuine wind daar in Duisburg meer weg van een loterij.”

Talentenvrouwen
Ondanks dat laatste behaalden de vrouwen een aantal overwinningen binnen in Duitsland. De vrouwenvier met Hijleke Nauta, Tinka Offereins, Kim Janssen en Miriam Visser won op beide dagen en hetzelfde gold voor de SB-dubbelvier met Nika Vos, Tessa Dullemans, Ilse Kolkman en Bente Paulis. Dat deden zij zelfs in de SA-categorie. Op zondag was het verschil met de Fransen slechts 0,17 seconden. De nog relatief onervaren lichtgewicht skiffeuse Yumiko van Diest (Nereus) was eveneens succesvol.