Voorbeschouwing WB Luzern: hoe staan de olympische boten ervoor?

Voorbeschouwing

Na de Europese kampioenschappen is de wereldbeker van Luzern de tweede belangrijke krachtmeting van de Nederlandse olympische boten richting de spelen van Tokyo. Morgen brandt de strijd los, vandaag blikt NLroei vooruit. Omdat iedereen nét wat anders zit in de voorbereiding, is het echter lastig accuraat te voorspellen welke landen het goed gaan doen. Zo traint bijvoorbeeld de mannengroep van Mark Emke en Eelco Meenhorst grotendeels over deze wedstrijd heen, zoals dat in het roei-jargon heet.

Verslag van een week in Luzern?…NLroei doet het met alles erop en eraan! Steun jij de redactie? Doe mee aan de crowdfunding, dat kan hier. Alvast bedankt!

Mondelli
Het was bij de EK een kleine schok dat de mannendubbelvier na een aantal dominante races de Italiaanse boot voor zich moest dulden. Ondertussen heeft die laatste ploeg ook nog de dood moeten verwerken van voormalig bemanningslid Filippo Mondelli. Toch oogt het Italiaanse kwartet in Luzern messcherp met vooral uitstekend bladwerk. Samen met Nederland zullen zij de topfavoriet zijn. Outsiders zijn Polen, Noorwegen met tweevoudig olympisch skiffkampioen Olav Tufte in de boot en misschien toch ook Duitsland met aansprekende namen aan boord.

Scullboten
De dubbeltwee van Stef Broenink en Melvin Twellaar kan zich weer op gaan maken voor een boeiende strijd. Bij de EK lag een aantal ploegen zeer dicht op elkaar en het ziet er niet naar uit dat dit dit keer niet weer gebeurt. Het Europees kampioen Frankrijk, het technisch sterke Zwitserland en dan ook nog Groot-Brittannië, Ierland en Polen zal de finale sowieso sterk bezet zijn. Bij de skiffs zal het voor Nederland vooral belangrijk zijn wie er als beste skiffeur uit de strijd zal komen: Amos Keijzer (Nederland 2) die ons land vorig jaar vertegenwoordigde of Finn Florijn (Nederland 2) die bij de afgelopen EK zijn plek had ingenomen?

Vierzonders
Voor het neutrale Nederlandse roeipubliek zal de strijd in de vierzonder ook een interessante zijn. Niet alleen zal moeten blijken of de Europees kampioenen uit 2020 weer terug zijn na hun wat tegenvallende vierde plek bij de EK, ook zullen Jan van der Bij, Boudewijn Röell, Sander de Graaf en Nelson Ritsema (Nederland 1) af moeten rekenen met een geduchte Nederlandse concurrent. Dat is Nederland 2 met Michiel Mantel, Jacob van de Kerkhof en de gebroeders Rienks, Die ploeg was in de trainingen al snel en zal erop gebrand zijn dat ook dit weekeinde te laten zien. Groot-Brittannië, Polen en Roemenië zijn ook sterk.

Lichtgewichten
De lichte vrouwendubbeltwee van Marieke Keijser en Ilse Paulis was vorig jaar bij de EK oppermachtig, een paar weken terug bij hetzelfde evenement bleken Groot-Brittannië en Italië beter in vorm. Die laatste ploeg is nu niet aanwezig, maar met de Britten, Fransen en de Roemenen zijn er genoeg andere kanshebbers. Roemenië roeit voor het eerst dit seizoen weer in de sterkst mogelijke opstelling waarmee zij in 2018 in Plovdiv wereldkampioen werd. Reserve Martine Veldhuis is een gegarandeerde podiumkandidaat in de niet-olympische skiff.

Souwer
Ook beide vrouwenvieren zijn uiteraard kanshebbers. In Varese stonden zij beiden op de hoogste trede van het erepodium. De boordboot start echter niet in de originele samenstelling. Boegroeister Ellen Hogerwerf viel enkele weken geleden van haar fiets en is nog niet goed genoeg hersteld, Zij wordt vervangen door Sophie Souwer. Op het eerste gezicht lijkt dat in elk geval geen duidelijke verzwakking. Ierland kwam bij de EK verrassend dichtbij en doet weer mee, maar heeft wel het slopende kwalificatietoernooi van een paar dagen terug nog in de benen.

Scullsters
De dubbelvier treft wederom hun traditionele concurrenten uit Duitsland en Polen. Interessant wordt echter te bezien hoe goed de Chinezen zijn. Het is de eerste keer sinds de wereldkampioenschappen van 2019 dat zij zich weer zullen meten met de rest. In Linz was deze ploeg oppermachtig en ze komen naar Luzern in exact dezelfde samenstelling. Lisa Scheenaard en Roos de Jong zullen er vooral op gebrand zijn het beter te doen bij de afgelopen EK toen zij op slechts 0,06 seconden het podium misten. Twee van de boten die voor hen eindigden zijn nu ook van de partij, net als een nieuwe op papier sterke combinatie uit de Verenigde Staten.

Holland Acht
Een medaille voor de mannenacht lijkt met drie ingeschreven ploegen een zekerheid. Het zal echter een zeer boeiende race met drie boten zijn, want deze drie zijn vermoedelijk meteen de beste achten van de wereld. Daarbij is de grote vraag hoe de Deutschland Achter zal reageren na hun onverwachte vierde plaats bij afgelopen EK na jaren van dominantie. Groot-Brittannië was daar toen de winnaar.

Talenten
Naast de olympische ploegen doen er ook een aantal boten mee om ervaring op te doen. Zo starten de reserves van de onfortuinlijke vrouwenacht Tessa Dullemans en Ilse Kolkman in de dubbeltwee en krijgt Benthe Boonstra de kans zich te laten zien in de skiff. Vanuit het talententeam doen Guus Mollee en Wietse Morreau mee in de dubbeltwee en Femke van de Vliet in de lichte skiff.

De wedstrijden zijn hier te volgen en de inschrijvingen staan hier.