Voorbeschouwing 135e Varsity: Nereus minder ‘lean’, maar niet minder ‘mean’

Voorbeschouwing

Een wijsheid voor op een (flink) tegeltje: ‘Afgunst moet je voor werken, medelijden krijg je cadeau’. De spreuk kan opgaan voor de 135e Varsity. Het zou namelijk wel weer een tweestrijd kunnen gaan worden tussen veelvraat Nereus en het alsmaar verliezende Triton.

Jarenlang trekt het hoofdstedelijke Nereus veel ex-junioren aan en de vereniging gevestigd naast de Berlagebrug heeft bovendien veel uitzonderlijk goed presterende eerstejaarsploegen. De club staat bol van de talenten. Soms leidde dat nergens toe en zou Nereus vergeleken kunnen worden met een talentcrematorium. Dat is echter veranderd.

Briljant
Vooral de zware mannen van clubcoach Diederik Simon rijgen de laatste jaren het ene succes aan het andere. De mooiste parel werd vorig jaar aan de ketting toegevoegd, een briljante overwinning bij een wereldbekerwedstrijd met een complete verenigingsacht. En als het om de Varsity gaat: vorig jaar werd de jaloersmakende 45e overwinning behaald, ten koste van Triton.

Modaal

Die donkerblauwe vereniging uit de provincie (Utrecht) presteert min of meer gemiddeld en heeft – in tegenstelling tot Nereus – maar een beperkt aantal internationals. Succesvolle verenigingsploegen op hoog niveau zijn inmiddels antiek en namen in de jaren zestig van de vorige eeuw voor het laatst flinke prijzen mee. De eerste Varsity-overwinning dateert van 1895, de laatste keer was in 1967. Vervolgens werd de ene deerniswekkende nederlaag aan de andere geregen. Vorig jaar werd het de vijftigste op een rij.

Taft
Maar wat zaten ze er bij het ‘gouden jubileum’ dichtbij, het scheelde slechts een taftlengte. Triton leek verslagen door Nereus, maar kwam terug met een heroïsche eindsprint. De Utrechtse veteranen Kaj Hendriks en slag Harold Langen baalden, maar waren tegelijkertijd ook bijzonder positief over hun jongere bootgenoten. Jacob van de Kerkhof en Bas Thijssen zouden het goed hebben gedaan, inmiddels roeien beiden een jaar langer en hebben respectievelijk 50 en 33 procent meer ervaring.

Ingespeeld

Slagman Langen merkt het verschil met vorig jaar. “Het komt erop neer dat we structureel harder roeien. Dat zie ik op mijn snelheidsmeter. Mogelijk leek het vorig jaar onze strategie om het op de eindsprint aan te laten komen, maar dat was eigenlijk het gevolg van een samenloop van omstandigheden. We zijn nu beter op elkaar ingespeeld en kunnen zondag zelf het heft in handen nemen, we hebben op de start geoefend”, aldus Langen.

Lompheid
Nereusboegroeier Abe Wiersma won vorig jaar, maar mist nu zijn bootgenoot Freek Robbers die souplesse meegeeft aan elke ploeg waarin hij zit. “We compenseren dat met meer vermogen, Je kunt stellen dat we minder lean zijn, maar zeker niet minder mean. Ik denk zelfs dat we beter zijn dan vorig jaar. De omstandigheden bij een Varsity kunnen roet in het eten gooien. Het water van het Amsterdam-Rijnkanaal is soms heel erg lastig. Daarom hebben op woelig water geoefend door achter de motorboot van onze coach Diederik Simon aan te roeien. Hij laat hoe dan ook niets aan het toeval over.”

Nu of nooit

Beiden rivalen verwachten een spannende wedstrijd. “Naast Triton kan Laga ook ver komen, maar wij focussen ons op de eigen race”, zegt Wiersma. Langen ziet mogelijk ook Skadi voorin varen. “De wedstrijd zal gewonnen worden door de ploeg die het verval in snelheid het beste weet te beperken” doceert de slagman van Triton. Hij realiseert zich dat het in de komende jaren een stuk lastiger voor zijn vereniging wordt om zich zo goed te prepareren op de Varsity. De Olympische Spelen staan dan immers voor de deur. Hoewel ‘voor alles het hoofdnummer” de strijdkreet is van zijn trotse club, laat Langen dat toernooi niet schieten om de Varsity alsnog te winnen.