Volop kans voor Nederland bij EK Indoorroeien

Voorbeschouwing

Zaterdag zijn er zelfs Europese titels te verdienen bij de NK Indooroeien. Veel buitenlanders komen daar niet op af. Vanuit de bond doen bijna alle toproeisters mee. De meeste bondsmannen ontwijken de ergometers in de sporthal.

Het is vrij uniek dat de vrouwen aantreden omdat de nationale equipe na de laat gehouden WK in Sarasota pas ruim een maand weer in training is. Toch wil hoofdcoach Josy Verdonkschot graag zien hoe ‘zijn’ roeisters er fysiek voorstaan, nadat ze twee weken terug ook al mee dienden te doen aan de Hel van de Noorden. De vraag is vooral wie er met relatief weinig trainingsarbeid het verst kan komen.

Nog niet gedoneerd? Doe het nu, het kan hier. Namens de NLroeiredactie veel dank!

Van Veen
Zodoende is het behoorlijk lastig een favoriet aan te wijzen. Bij de zware vrouwen is José van Veen uit de vrouwenacht normaal gesproken het sterkste, getuige ook haar opzienbarende persoonlijke record van 6:35. Met amper wedstrijdspecifieke trainingen in de benen is het echter onzeker of zij bijvoorbeeld de winnares van vorig jaar, Lisanne Brandsma, voor kan blijven. In 2016 zette zij al 6:45,8 op de klokken.

Outsiders
Tussen de outsiders zit wereldkampioen uit de dubbelvier, Sophie Souwer, maar ook WK-finaliste in de skiff, Lisa Scheenaard. Uit de equipe ontwikkelt de jonge Karolien Florijn zich nog steeds stormachtig en twee weken terug liet zij met de winst bij de Hel van het Noorden al zien dat zij zich tussen en zelfs voor de gevestigde orde kan roeien. Met een schuin oog zal ook gekeken worden naar de groep uit het Project 2020 van Nico Rienks. Met name Rienks’ Tinka Offereins is sterk.

Kampioenen
Na een voor haar ongebruikelijke absentie bij de Hel van het Noorden, start vice-wereldkampioen bij de senioren, Marieke Keijser, wél in de Sporthallen Zuid. Zij komt net als vorig jaar uit in de categorie onder 23-jaar. Kan zij ondanks een mindere voorbereiding in de buurt komen van haar recordtijd van 7:05,2? In de open categorie is olympisch kampioene Ilse Paulis ondanks haar co-schappen weer terug van weggeweest.

Grijptitel
Omdat de bondsmannen het evenement wederom overslaan, ligt de Europese titel voor het grijpen. Belangrijkste gegadigden lijken de relatief onbekende Tsjech Vaclav Zitta, Okeanos-skiffeur Bastiaan Colette en de ervaren Vincent Klaassens van Proteus-Eretes. Outsider is de pas derdejaars roeier Jacob van de Kerkhof. Er is echter een reële mogelijkheid dat in het SB-veld harder gevaren wordt, met Thêta-mastodont Sander de Graaf en Lagaaier Flavio Garrisi tussen de inschrijvingen.

Goretti
Ondanks een gebrek aan een voor een EK internationaal aansprekende namen, lijkt de lichtgewicht categorie wel een Europese aangelegenheid te worden. De Italiaanse olympiër Martino Goretti is hier de favoriet met de fysiek sterke Oostenrijker Matthias Taborsky als grootste uitdager. Vincent Goris van Orca lijkt de beste papieren te hebben voor de Nederlandse titel, maar zal vermoedelijk langzamer gaan dan Obbe Tibben. De Helwinnaar gaf al aan het Nederlands record van 6:15,6 in het LSB-veld te willen verbeteren.

De loting vindt u hier.