Emke puzzelt verder: vijf tweetjes voor één EK-ticket

Algemeen

De wereldbekerwedstrijden in Luzern liep voor de mannen van de nationale roeibond voortreffelijk. Mark Emke is grotendeels tevreden. “Het lijkt alsof we nu gevonden hebben hoe iedereen moet zitten. Dat was een flinke puzzel”, zegt de bondscoach.

Er waren drie medailles voor de dubbelvier, vierzonder (beiden zilver) en acht (brons). Deze boten gaan ongewijzigd door richting EK. “Het betekent overigens niet dat we er al zijn. Met de vierzonder zijn nog wel wat stappen te maken, met name in hoe ze een race varen. Daar hebben we inmiddels ook goed met elkaar over gesproken en dat gaan we nog een keer doen. Daarnaast waren de tweetjes nog niet goed genoeg.”

Kans
De nationaal kampioenen Kaj Hendriks en Harold Langen kwamen niet verder dan de D-finale en Mitchel Steenman en Bo Wullings moesten genoegen nemen met de twaalfde plaats. Ondanks een sterk optreden van de tweede acht in Linz en Luzern laat Emke de eerste acht ongewijzigd. Wél geeft hij de roeiers uit de tweede ploeg een kans, mede omdat hij nog kwaliteit mist in de twee. Voor het EKstartbewijs in de twee maken zijn nog tien man in de race.

Selectie
“Op de titeltoernooien kunnen we slechts één acht laten starten. We hadden ze door kunnen laten trainen maar zonder een doel blijven ze minder gemotiveerd. Zo bedachten we dat het een goed idee zou zijn om ze te laten racen voor de EK-plek. Mitchel en Bo doen daar ook gewoon aan mee.” Kaj Hendriks neemt noodgedwongen twee weken vrijaf en Langen roeit voorlopig in de skiff. Zij sluiten vervolgens aan bij de hoogtestage in Obertraun, waar de mannenequipe na het EK in Glasgow heengaat.

Combinaties
De vijf combinaties roeien begin volgende week driemaal – elke dag één – een 1500 meter tegen elkaar. De boot die er na drie dagen het beste voorstaat, gaat. De bronzen twee van afgelopen NK, Vincent Klaassens en Sander de Graaf maken een goede kans, net als het Nereus-slagenkoppel uit de acht: Nelson Ritsema en Michiel Oyen. Krachtpatser Jan van der Bij is gekoppeld aan de soepele Govert Viergever en het derdejaars talent Jacob van de Kerkhof roeit met ‘Amerikaan’ Michiel Mantel.

Boston
De winnaar roeit niet alleen het EK maar mag het in Obertraun ook opnemen tegen Hendriks en Langen voor een WK-startbewijs. De rest mag op vakantie en zal eventueel later in de acht de Head of the Charles in Boston starten.