Driemaal goud bij Europese Universiteitskampioenschappen

Wedstrijden

Van de Nederlandse boten die meededen aan de Europese Universiteitskampioenschappen op de internationale baan van Montemor-o-Velho stonden gisteren negen ploegen op het erepodium. Drie van hen – de lichte vrouwendubbelvier van Laga, de lichte twee van Argo en de vrouwenvierzonder van Proteus-Eretes – behaalden goud.

De wedstrijden stonden dit jaar in het teken van de Europese Universiteitsspelen die in Coimbra werden gehouden. Studenten uit maar liefst dertien sporten nemen het daar in twee weken tijd tegen elkaar op. Voor de roeiers was het logistiek lastig dat de roeibaan op 30 kilometer afstand lag van de stad waar iedereen gehuisvest vast. Selectie en organisatie van de Nederlandse roeiploegen lag in de handen van de Nederlandse Studenten Roeifederatie (NSRF) die aan de hand van de uitslagen van de Damen Raceroeiregatta de equipe samenstelde. Hierbij was het niet onmogelijk om met verschillende Nederlandse ploegen in hetzelfde veld te starten.

Boordgoud
Een van die (succes)nummers was de vrouwenvierzonder. De development vierzonder van Proteus-Eretes – met aan boord Renée van Zanten, Jolien Heddes, Katherina de Smit en Inge Visser – won dit veld een kleine drie seconden voor een vier van Euros. Laga kon er net niet voor zorgen dat podium geheel oranje kleurde. Imperial College was de rode ploeg uit Delft net te snel af. Argo was succesvol in de lichte tweezonder met Tijmen van Rietbergen en Julian Bakker. Zij declasseerden het veld met een voorsprong van zeven seconden op de nummer twee uit Nottingham.

Delft
De Delftse verenigingen waren goed vertegenwoordigd in Portugal. Zo won Laga met Pauline Verkaik, Annebel Oggel, Lieke Michielsen en Laurina van Dijke met overmacht het goud in de lichte vrouwendubbelvier. Proteus was verder onder andere sterk met zilver bij de mannenachten en brons in de vrouwendubbeltwee. Noemenswaardig was tevens de zilveren medaille van de Utrechtse Tosca Kettler (Orca) in de lichtevrouwenskiff. Euros pakte een tweede medaille met brons in de lichte vrouwendubbeltwee.

Laagdrempelig
“Van de 22 deelnemende ploegen haalden er 20 de A-finale. Ik denk een resultaat waar we met zijn allen trots op kunnen zijn. Je zag in de eerste dagen dat het voor sommigen nog erg spannend was zo’n eerste internationale ervaring, maar tijdens de finales liet iedereen zich echt van zijn beste kant zien. Ik denk dat het voor velen een echt toegevoegde waarde was om hier te starten. Zo doe je op een laagdrempelige manier internationale ervaring op”, zei NSRFbestuurder Eveline Wouters.