NLroei eerstejaars: “Door spanning bleven we echt scherp”

Algemeen

De zware mannen van Okeanos wonnen in het inmiddels afgelopen seizoen glansrijk het viermettenklassement voor eerstejaars. Hun vrouwelijke evenknie van Aegir won met een minimale marge, met slechts een punt voorsprong op Vidar.

Sinds vorig seizoen is er naast een categorie voor de acht ook een eerstejaarsklassement in de viermet in het leven geroepen. De lichte mannen hadden dit jaar in de vier geen eigen klassement. De zware mannen en vrouwen wel, met name bij de mannen was dit met veertien ploegen prima gevuld. Bij de vrouwen streden acht ploegen om de buit.

Vidar
Het vrouwenklassement was extra spannend vanwege een beroep dat door Vidar werd aangetekend. Dit ging over uitsluiting bij de ZRB. Enkele dagen voor de Slotwedstrijden werd het bezwaar gegrond verklaard, waardoor de Tilburgers het klassement leidden. De top drie verschilde voorafgaand aan de laatste wedstrijd steeds een punt. “Dat maakte het heel erg spannend en tof”, zegt Rianne Kieskamp, de slagvrouw van Aegir. “We waren in elk geval echt heel zenuwachtig.”

Klassementsbeker
Aegir werd tweede, maar haalde daarmee genoeg punten om de klassementsbeker naar Groningen te halen. “Het maakte niet zoveel uit wat andere ploegen deden, maar alleen hoe Theta, Vidar en wij ten opzichte van elkaar presteerden”, legt Kieskamp uit. “Bij de finale voelden we ons extra gemotiveerd om ook Saurus en Laga in te halen, zij kwamen namelijk uit de acht.”

Achten
De drive om ploegen uit het achtenveld te pakken heeft te maken met de eigen selectie bij Aegir. Kieskamp: “Wij hadden een acht en een vier. De acht liep goed en werd tweede. Wij hadden drang om ons ook te bewijzen. Niet per se omdat we ons minder voelen. Maar omdat het leuk is als beide boten goed lopen. We konden dat op de Slot nog even extra laten zien door de strijd met ploegen uit de acht aan te gaan.”

Cadeau
Bij de mannen was Okeanos oppermachtig. Op de WinterWedstrijden na heeft de ploeg alles gewonnen. “Toch ervoer ik het wel als een lastig veld”, vertelt nummer twee Benjamin Koet. “We hebben geen enkele race echt cadeau gekregen.” En gelukkig maar. “Want door spanning bleven we echt scherp.”

Winnen
De eerste keer winnen is volgens Koet wel het mooist. “Bij dat eerste blik voel je je echt beloond voor het harde werk en voor alle gedrevenheid. Daarna is winnen nog steeds elke keer leuk, maar het is echt niet meer zoals die eerste keer.”

Competitief
Competitiviteit is het kernwoord van de Okeanosploeg. “We zochten dat overal in”, zegt Koet. “Aan het begin van het seizoen op ergometers onder elkaar. We gingen vooral harder omdat we allemaal de snelste wilden zijn. Naarmate we in een boot zaten was het handig dat we op de Bosbaan trainen: er zijn altijd andere boten. We streven ernaar die nooit voorbij te laten.”

Relaxt
De vrouwen hadden meer moeite om aan de top te komen, mede vanwege blessures in de winter. “Het was een gelukje dat de Head niet doorging. Bij de Varsity konden we net voor de dag komen. Toen kwam de Hollandia waar we vierde werden. Min of meer voor de grap en vooral voor de ervaring zijn we het beginnenlingenveld gestart. Omdat we verwachtten toch geen kans te maken gingen we er heel relaxt in. Daardoor werden we beginneling af als eerste eerstejaars viermet. Die relaxtheid moesten we volhouden.”