Project 2020 geeft acht voor Tokyo op

Algemeen

Project 2020 legt komend jaar geen acht meer op het water. Dat is de uitkomst van een evaluatie. Wel hoopt initiatiefnemer Nico Rienks op een vervolg.

Het project startte in 2014 met als doel goud halen met een vrouwenacht op de Olympische Spelen van 2020. Na wat opstartproblemen kwam de ploeg afgelopen twee jaar beter op stoom. Zo won het octet vorig seizoen de Hügelregatta in Essen. De laatste stap richting tijden van 6:00 werd echter niet gemaakt. Eind vorig jaar stapte – nadat eerder Hermijntje Drenth dat al had gedaan – Tinka Offereins, over naar de bondsselectie van Josy Verdonkschot.

Opgeven
“Het hoogste doel – met een acht deelnemen in Tokyo – hebben we opgegeven. Onze targets hebben we niet bereikt en de beste roeisters zijn we kwijt. Rond de jaarwisseling hebben we met zijn allen gezeten. Vanuit de groep was deels nog de wens om met een acht verder te gaan, maar het perspectief daarvoor was te matig. Twee van hen roeien nu nog in twee en hopen daarmee te scoren bij het NK. De anderen zijn in het wedstrijdcircuit van andere Amsterdamse verenigingen beland.”

Succes
De tweevoudig olympisch kampioen weigert echter van een mislukking te spreken. “Ik heb net als bij De Acht in 2007 van begin af aan gezegd dat het project al geslaagd zou zijn als één van hen de Spelen zou halen. Die kans is zeker nog aanwezig. Het is vooral jammer dat het niet gelukt is binnen de structuur die we hebben opgezet. Neemt niet weg dat er nog voldoende ideeën zijn.”

Parijs
Rienks doelt op een eventuele verdere uitbouw voor de verdere toekomst richting Parijs 2024. “Ik zie het meer alsof nu het basiskamp bereikt is waaruit we verder naar boven kunnen kijken. Met de kennis die we afgelopen jaren hebben opgedaan, kunnen we weer veel meer. We kunnen nu bijvoorbeeld zeggen dat van de 300 geworven roeiers er uiteindelijk slechts één goed genoeg is. Misschien moeten we het dus breder opzetten om een hele acht te kunnen bemannen.”

KIWA
Ook sponsor KIWA is nog niet klaar met de roeisport. Zij zijn inmiddels in gesprek met de roeibond. “Ze willen liever niet dat het stopt en willen blijven investeren in het roeien. Ik hoop dat er een samenwerking tot stand kan komen.” Zelf heeft hij het coachen op een lager pitje gezet. “Rob Robbers begeleidt nu voornamelijk die twee meiden, waar kan blijf ik nog wel betrokken. Dit weekend waren we bijvoorbeeld op Ameland voor een alternatief trainingsweekend.”