Veel Nederlandse overwinningen in Essen

Wedstrijden

Een deel van de Nederlandse ploegen was afgelopen weekeinde bij de Huegelregatta in Essen succesvol. Zeker in de velden tot 23 jaar werden een behoorlijk aantal overwinningen behaald.

De meeste medailles werden gewonnen in vrouwenvelden, soms geholpen door het in het algemeen iets lagere niveau dan bij de mannen. Zo was met drie zeges het developmentproject van de bond voor boordvrouwen succesvol. Op zaterdag won een vier met Miriam Visser, Anna-Eva Petersen, Ilse Kolkman en Hijleke Nauta het SB-veld en zondag roeiden zij met Nika Vos op de plek van Kolkman zelfs naar de winst in de open categorie. Aangevuld met Eline Feitsma, Kim Jansen, invaller Karien Robbers en stuurvrouw Eline Berger finishten zij op zaterdag ook nog eens als eerste in de acht.

Project 2020
Dat deden zij na een uiterst spannende race met de vrouwen van Silvia. Coaches Nico Rienks en Rob Robbers bleken deze ploeg een dag later echter dusdanig goed te hebben voorbereid dat de winst dit keer naar Project 2020 ging. Zij waren de bondsvrouwen nu ruim anderhalve seconden te snel af en ook een Duitse bondsploeg beet in het stof. Zij eindigden op een kleine drie seconden achterstand als derde.

Veldhuis
Lichtgewichttweeling Martine en Marike Veldhuis, die graag samen naar de WK voor roeiers onder de 23 jaar willen, maakten vooral zaterdag indruk. Niet alleen wonnen zij de SB-categorie, ook nestelden zij zich met een knappe tijd van 7:06,04 tussen de Duitse SA-selectie. Zondag met flinke wind tegen kwamen zij met een vierde plaats iets minder voor de dag. Het sterke talent Tosca Kettler van Orca won zaterdag in de onder 23-categorie de lichte skiff.

Groningentwee
Ook de Groningse SB-dubbeltwee van Luuk Adema en Melvin Twellaar liet van zich horen. Op beide dagen waren zij ruimschoots de snelste onder 23-boot en werden ook nog eens ervaren en sterke Duitsers verslagen zoals Karl Schulze en Stephan Riemekasten. Ook de gebroeders Rienks en het Triton-duo Jacob van de Kerkhof en Bas Thijssen lieten zich van voren zien middels een respectievelijk tweede en derde plaats in de tweezonder en zondag gezamenlijk in de vier een tweede positie achter de Duitse WK-boot.