Tweeling Veldhuis streeft naar familiedubbeltwee

Algemeen

Martine Veldhuis gooide bij de NK hoge ogen bij de lichte eliteskiffeuses. Afgelopen seizoen behaalde ze in de dubbelvier onverwacht WK-zilver bij de SB-WK. Nu heeft ze haar zinnen gezet op een plaats in de dubbeltwee.

Behalve een Nereusploeg wordt deze beoogde dubbel ook een familieboot. De inzet van Veldhuis is om samen met haar tweelingzus Marike de bemanning te vormen. Het is op dit moment nog niet duidelijk hoe de botenformatie eruit gaat zien. “Er is best een goede groep lichte SBvrouwen”, zegt Veldhuis. “Aankomend weekeinde komt er een moment waarbij we in verschillende boten gaan kijken wat er het best samen roeien. Er zal op basis van dat soort gegevens snel meer duidelijkheid moeten komen. Ik wil graag ergens naartoe gaan trainen.”

Snelste
Kortom, de gehoopte dubbeltwee is er nog niet. Voor Veldhuis een reden om de mouwen op te stropen. “Je kunt lang hopen en graag willen, maar uiteindelijk gaat het erom dat je de snelste dubbeltwee bent. En daar gaan we voor. Als ik het allemaal goed heb begrepen gaan we de komende tijd racen voor een onder-de-23-nummer. Het lijkt me heel tof om dat voor Nereus te mogen doen.”

Geschiedenis
De zusjes Veldhuis zaten vorig jaar beiden in de zilveren SBvier. Het duo voelt elkaar goed aan, een vaardigheid die zij zich hebben aangeleerd bij het Almelose Amycus. “Dat is een kleine vereniging met nauwelijks jeugd. We hebben daar veel in de dubbeltwee gezeten. Er waren niet veel anderen, dus zaten we altijd met elkaar in dat nummer. Op die manier ga je elkaars stijl herkennen.” Als scholieren wilden de meisjes al veel bereiken en besloten het developmentklassement te starten.

Woorden
Die geschiedenis resulteert in een efficiënte bootopstelling. “Ik vind het heel mooi om met Marike te roeien, want met heel weinig woorden weten we eigenlijk wat we moeten doen. Dat vind ik altijd bijzonder. Als je met een ander in een meermansboot gaat, moet je het opeens beter gaan aangeven”, zegt Veldhuis.

Verschil
Naast samen roeien komen de zussen ook wel eens tegen elkaar aan de start, zoals bij de finale van de Hollandia het geval was. “Dat hebben we geoefend in skiffs. Vroeger was ik veel langer, waardoor er een verschil ontstond. Nu is Marike langer. Maar ik ga harder. We hebben een grote groep en dat maakt het leuk. Het gaat niet alleen om tegen mijn zus roeien, maar sowieso om tegen anderen te kunnen knokken.”

Gent
De seizoenstart van de Amsterdamse was goed. Bij de NK finishte ze als tweede, achter Marieke Keijser. Een goede voorbereiding is volgens haar het halve werk. “Ik wilde graag iets moois laten zien bij de NK, maar ik wist niet dat dit mogelijk was. De Spring Regatta in Gent heb ik gebruikt als voorbereidende 2k”, vertelt Veldhuis. “Dat doen we eigenlijk altijd. Het is er een fijne wedstrijd voor, want een tweekilometerwedstrijd is altijd weer even schakelen. In Gent is veel concurrentie en je kunt er goed groeien in je wedstrijdweekeinde.”