Obreno heeft een dip, maar coach Crois panikeert niet

Kort

Hannes Obreno – olympisch finalist in het roeikoningsgsnummer – werd verslagen door de getalenteerde jongeling Pierre de Loof. Dat gebeurde afgelopen weekeinde bij de Belgische kampioenschappen. Dirk Crois, coach van beide skiffeurs, legt uit hoe dat ging.

Het kwam doordat Obreno een matige dag had, en De Loof juist excelleerde. “Je kent het verhaal van Obreno? Hij heeft vorig jaar door fysiek ongemak acht maanden helemaal niet kunnen roeien, hij begon vorig jaar september weer met trainen. Eerst een paar kilometer per dag. Later meer. Hij kwam van ver. En heeft het stap voor stap weer opgebouwd. Dat ging lange tijd heel goed, met al mooie resultaten bij een regatta in Italië. Maar hij kampt nu met een kleine terugslag. Dus geen reden voor paniek”, zegt Crois.

Gebrand

Obreno is inmiddels weer aan het herstellen. “En De Loof is een uitstekend roeier, In de skiff lukte het hem vaak niet om goed te starten, vooral op momenten die belangrijk zijn. Hij was erop gebrand dat bij de kampioenschappen beter te doen. Dat lukte. Zie het resultaat.”

Drie

Samen met Ruben Claeys vormt De Loof een dubbeltwee. Vorig werd het koppel vijfde bij de WK tot 23 jaar, dit jaar werd al een medaille behaald bij een de redelijk bezette Italiaanse wedstrijd. “Ik hoop dat we voor de Olympische Spelen van 2020 drie Belgische boten kunnen kwalificeren. De lichte dubbeltwee Brys/Van Zandweghe, Obreno in de skiff en hopelijk ook onze zware dubbeltwee. Daarmee zouden we zeer content zijn. België is een klein roeiland, wij vissen onze talenten uit een heel kleine vijver.”